Украйна нарече „неприятелски жест“ излъчването на филма за Майдана от полска телевизия

Украинското посолство изрази разочарование във връзка с излъчването от полската телевизия „TVN24“ на документалния филм „Маските на революцията“ на френския режисьор Пол Морейра, разказващ за събитията на Майдана. Украинското представителство характеризира тези действия като „неприятелски жест“, предаде ТАСС.

„Най-болезненото е, че полската телевизия е „посветила“ този филм на втората годишнина от Революцията на достойнството“, се казва в съобщение на украинското посолство в Полша, публикувано на официалната страница на ведомството във Facebook.

По-рано Украйна поиска и от френската телевизия Canal+ да не излъчва филма, тъй като той изкривявал реалните събития. Молбата обаче бе игнорирана и филмът бе излъчен на 2 февруари.

На 4 февруари украинската комисия по журналистическа етика подаде жалба в съда срещу френския телевизионен канал. Комисията се обърна с молба да бъде дадена оценка за съответствието с нормите на професионалната етика на действията на журналиста и редактора, които са изготвили и приемали решения за излъчването на репортажите. Френският съвет за медиите изрази готовност да разгледа жалбата, съобщи секретарят на комисията Татяна Котюжинска.

В същото време френската телевизия Canal+ заяви, че не смята да се отзовава на насочената срещу нея критика от страна на украинските власти. „Нашата телевизия не коментира изказаната по неин адрес критика преди излъчването на филма и не смята да го прави и в бъдеще, след като той бъде показан в ефир“, заяви пред ТАСС мениджърът на Canal+ Тифен Лусуарн.