Украйна заплаши израелци със санкции заради сътрудничеството им с Крим

Украинското посолство в Тел Авив заплаши израелските граждани и компании с привличане под отговорност и включване в санкционните списъци заради търговска дейност в Крим без разрешението на Киев, предаде РИА Новости.

Израел се придържа към политика на неутралитет и неучастие в западната кампания за оказване на натиск върху Русия, в чийто състав се присъедини полуостров Крим през март 2014 г. след провеждането на референдум. Украйна счита Крим за своя временно окупирана територия.

Украинското посолство заяви, че получава информация за пътувания на израелски граждани в Крим „в нарушение на изискванията, установени от украинското законодателство“, и провеждането от тях там на търговска дейност „без получаването на съответните разрешения от правителството на Украйна“.

„В случай на продължаване на такива действия, съответната информация ще бъде предадена в компетентните органи на Украйна с цел по-нататъшното привличане под отговорност на виновните за нарушаване на действащото законодателство“, се казва в изявлението, разпространено на руски език.

„Ще бъде също така разгледан и въпросът за включването на съответните израелски компании в списъка с юридически лица, по отношение на които се прилагат ограничителни мерки (санкции)“, заплашиха още от украинското посолство.