Украйна е на прага на гражданска война

Подчиняващите се на властите в Киев силовици,  започнаха широкомащабна операция в Славянск  (Донецка област) в неделя (13 април), където привържениците на федерализацията в източната част на страната превзеха няколко административни сгради, съобщи РИА Новости от мястото на събитията.
Източник от украинските специални служби, помолил да остане в анонимност, заяви, че сред щурмуващите в Славянск са абсолютно всички подразделения от западна Украйна.

Арсен Аваков и.д. министър на вътрешните работи на Украйна, съобщи на страницата си във Фейсбук, че в Славянск има убити и ранени от двете страни.
Както съобщи в неделя (13 април) в ефира на телевизия «Россия 24» един от проруските активисти Вячеслав Руденко, «ранен е мирен гражданин», който получил няколко ранения, като едното е в лявата част на гръдния кош.
Според информацията на Руденко, «сутринта над града кръжаха хеликоптери», които според него, постоянно доставяли хора в града и амуниции. «Ние проследяваме тези моменти, но не сме очаквали, че те ще тръгнат срещу мирното население», отбеляза той.
Представителят на привържениците на федерализацията съобщи, че на една от улиците са забелязани «около 150 човека, облечени в черни униформи, въоръжени с автоматическо оръжие и гранатомети».
Както съобщи кореспондентът на РИА Новости от Славянск, на площада пред сградата на райното управление на милицията, в тези минути е имало около хиляда души, скандиращи за федерализацията. Също така, били подпалени автомобилните гуми на барикадите пред входа на сградата.
В съседния град Краматорск привържениците на федерализацията също се подготвяли да бранят сградата на градската администрация и районото управление на милицията. Съобщава се, че те се обърнали към главата на администрацията Сергей Костюков с призив да подаде оставка или да съдейства в организирането на отбраната на града. Входът в сградата е блокиран със защитни съоръжения.
В събота (12 април), главата на МВнР на Русия Сергей Лавров в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Джон Кери, предупреди, че в случай на използване на оръжие от страна на Киев срещу мирното население в югоизточна Украйна, ще бъде прекратена перспективата за провеждане на четиристранната среща в Женева между ЕС, Русия, САЩ и Украйна, а също и по-нататъшно сътрудничество във връзка с украинския въпрос.