Украйна възмутена от несъгласуваната визита на Медведев в Крим

Украинското външно министерство връчи протестна нота на Русия по повод визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в Крим, предаде Комсомолска правда.

Руският премиер-министър Дмитрий Медведев посети Крим на 31 март. Украинското външно министерство днес връчи протестна нота, с което категорично заявява своя протест, уточни директорът на Информационния отдел към Министерство на външните работи на Украйна Евгений Перебийнис.

Киев също така заяви, че „несъгласуваното посещение на официални лица от друга държава на територията на Украйна без предварително договаряне не съответстват с нормите и са грубо нарушение на международните  стандарти на дипломацията и международното право”.

Реакцията от страна на Москва не закъсня. Руското външно министерство бе възмутено от заявлението в Киев.

Източник на руското дипломатическо ведомство заяви пред ИТАР-ТАСС, че „не е ясно за каква нота може да става дума, тъй като Крим е руска територия.”

Днес Дмитрий Медведев пристигна в Симферопол, където се проведе среща относно социално-икономическото развитие на Крим и Севастопол, на която се обсъдиха актуалните за полуострова въпроси – предстоящият туристически сезон, заплатите и енергийната безопасност.

Сред  руските държавни учреждения и частни компании  е актуална практиката да предлагат на своите сътрудници почивка в Крим, с цел развитие на туристическия отрасъл в региона. В близко време предстои и въвеждането към руските стандарти и на отрасли като медицина, образование, транспорт, жилищното строителство и комунални услуги.

От присъединяването на Крим към Русия не трябва да пострада никой, всички само ще спечелят, обещава руското правителство. По време на преходния период на жителите на Крим ще бъдат изплатени и тези надбавки и обезщетения, които не са предвидени още в законодателството на Русия.