Украйна въведе санкции срещу депутати от Европа на посещение в Крим

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е приела решение да въведе санкции срещу петима депутати от Европа, които пристигнаха на тридневно посещение в Крим в неделя (19 март), съобщи ТАСС.

„На територията на АР Крим незаконно се намират четирима граждани на Сърбия и един гражданин на Чехия. СБУ прие решение да им забрани да влизат на територията на Украйна за срок от пет години“, се посочва в съобщение, публикувано на страницата на СБУ във Facebook.

Депутати от редица европейски страни (Великобритания, Чехия, Сърбия и Черна гора), както и от Киргизстан и Бразилия в неделя пристигнаха в Крим. В понеделник те ще проведат срещи с властите и обществеността в републиката. Визитата на политиците е организирана от партия „Справедлива Русия“.

На 19 март секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Александър Турчинов каза, че в СБУ се подготвя списък на политици от европейски и други страни, срещу които да бъдат въведени санкции заради визита в Крим. Според Турчинов, „ако пребиваването им в Крим бъде потвърдено, срещу тях трябва да бъдат заведени наказателни дела съгласно действащото законодателство“. Самите депутати пък казаха, че не се опасяват от евентуални санкции от страна на Киев и нямат намерение да посещават Украйна.