Украйна без Крим е ненужна на САЩ и НАТО

След като Крим стана Русия, поява в Украйна на американска база губи смисъл и съдържание. Това е и причината Украйна да не бъде присъединена към НАТО

За разлика от политиците, военните предпочитат да гледат картите. Полезно е да се погледне така наречената Втора кримска война и причините за нея през техния поглед. И да се отговори на няколко важни въпроса.

Може ли да бъде затворен руският военноморски форт в Черно море. От момента, в който Крим окончателно премина под юрисдикцията на Руската федерация, такава възможност вече няма никой. Комплексите „Искандер“ напълно контролират крайбрежието на цялото Черно море и Босфора. Това автоматически превърна Русия в стопанин на Черно море.

Контролът над Дарданелите не е толкова важен. Проливите тук са достатъчно широки, за да бъдат преграда за руските военни кораби. Но да се поставят мини на дъното на тесния Босфор и по този начин да бъде затворен, е напълно възможно. Разбира се, Турция никога няма да рискува това. Защото „Искандер“ могат не само напълно да разчистят пролива, но и да превърнат в руини половината Истанбул.

Това означава, че да бъде затворен руският флот в Черно море в случай на война не е възможно. Освен това географското разположение на севастополската база позволява да се контролира цялото крайбрежие – румънското, българското, турското. Грузинското и украинското вече отпаднаха.

Нужен ли е Крим на американците?

Това беше тяхната основна цел още от 2004 г., от първия Майдан в Киев и на последния – в 2014 г., както и на сегашната война. Целта именно беше Крим.

Целта се вижда добре на картата. Защо? Защото ограничените със своята далечина американски крилати ракети Tomahawk не могат да държат под прицел Москва и голяма част от европейска Русия. Разполагането на руската база в Крим реши проблема, който от десетилетия не даваше покой на руския стратегически противник. Освен това, ако Крим беше преминал под протектората на САЩ, Русия щеше да загуби предимствата, които има днес .Което е особено важно не само във военен план, но и в икономически. Едни от най-важните руски търговски пътища щяха да са под контрола на американците. За черноморския военен флот Москва би трябвало да забрави. Целият югозапад на страната щеше да бъде незащитен. Русия би се превърнала в страна от третия свят и американците щяха да й диктуват своите условия.

Първият обезоръжаващ удар по Русия трябва да бъде нанесен от американците именно с крилатите ракети. Основните райони, от които трябва да бъдат нанесени ударите се показани на картите. Но от тях не се поразява цялата европейска част, а да се съсредоточи американска ударна групировка в Черно море трайно е невъзможно . С постоянни бази в Крим-Севастопол, Феодосия, Донузлав и Керч, такава задача може да е решена. От Черно море с удари с Tomahawk би могла да бъде атакувана цялата южна европейска част на Русия, да бъде завладян Южен Урал и даже западната част на Казахстан. Да се смири с това за Русия би било самоубийство. Заради това беше и операцията Крим.

Дали ще се появи американска бази под Харков?

Това вече няма никакъв военно-стратегически смисъл. След като Крим стана Русия, поява в Украйна на американска база губи смисъл и съдържание. Удар по нея от тила няма с какво да се парира. В югоизтока на Украйна американците трябва да имат солидна сухопътна и противотанкова групировка, която да може да издържа на удар и да защищава базите. В САЩ трябва да са луди /което не е напълно изключено/, за да тръгнат на такава авантюра.

Базата не е само войници. Трябва да се строи и инфраструктура за много милиарди долара, пътища, казарми, складове, хранилища и т.н. С една дума онова, което ще бъде мигновено унищожено при първия опит за започване на война.

Същото се отнася и за американските бази в България. Безусловно влизането на Крим в състава на Русия й създаде сериозни проблеми, но те са нищожни в сравнение с проблемите, ако Крим беше останал украински или американски.

Автор: Красимир Иванджийски

alterinformation