Украинци масово напускат Украйна

Украински социолози отчитат, че над 80 % от работоспособното население с висша и средна квалификация в Украйна иска да напусне страната в търсенето на каквато и да е работа в чужбина. Основните причини за това са напрегнатата политическа ситуация, желанието да се осигури бъдещето на децата, както и ниското заплащане на труда в страната. Такива данни представя украинското издание „Зеркало недели“, позовавайки се на резултати от проучване на HeadHunter.

Според направеното изследване, в чужбина търсят работа „не нискоквалифицирани кадри, а хора, владеещи чужди езици, притежаващи дипломи и солиден трудов стаж, които без проблем биха се реализирали зад граница“.

Украинските представителства на чужди компании отбелязват, че обявените от тях позиции, изискващи преместване в страната, където се намира офисът на фирмата зад граница, са разглеждани от всеки втори украински служител.

При това, тези, които вече са се преместили да работят в друга държава, споделят, че това е свързано „с икономическата ситуация в Украйна“.

Освен това, „Зеркало недели“ отбелязва, че украинците са съгласни на „всичко, само и само да заминат“ – на стажове, повишаване на квалификацията, както и на работа в неперспективна насока.

Изданието цитира и статистически показатели, които показват, че броят на постоянното население на Украйна от 1 февруари 2014 г. до 1 февруари 2015 г. е намалял със 150 хил. души. През предишния аналогичен период тази цифра е била 133 хил. души, което е „крайно негативна тенденция, при това плашеща“, тъй като населението на страната е малко над 42 млн. души.

Провежданата от украинското правителство политика тласка населението на страната към масова миграция. Това отбелязва и украинският икономист Александър Колтунович.

„Разразилата се през миналата година икономическа криза принуди десетки милиони украинци да търсят прехраната си извън пределите на Украйна. Крахът на гривната три пъти провокира аналогичен ръст на цените на хранителните продукти, лекарствата и стоките от първа необходимост. Сметките и таксите се вдигнаха двойно, както и общественият транспорт. В резултат на всичко това, да се оцелее в създалите се условия за украинските граждани  е на практика невъзможно. Милиони украинци са принудени да заминат зад граница, за да могат да издържат семействата си“, коментира ситуацията украинският икономист.

Според Колтунович, към миграцията украинците са подтикнати също и от провежданата от правителството военна мобилизация в страната. „Идването на власт на популистите в резултат на държавния преврат през февруари 2014 г. не остави никаква надежда за по-светло бъдеще за живеещите в Украйна. Четирите вълни от мобилизацията отнеха стотици хиляди бащи и синове и ги изпратиха на война, от която те се връщат или инвалиди, или пък изобщо не се връщат. Всичко това в крайна сметка оказа влияние за масовата емиграция на украинците, тъй като за много от тях просто няма връщане назад“, заяви икономистът. Сред най-предпочитаните страни за украинските граждани са Полша и Русия, отбеляза още той.