Украинското министерство на отбраната показва ЗРК „Бук“ ден преди катастрофата на малайзийския Боинг

Интернет потребители предоставиха репортаж на телевизията на украинското министерство на отбраната „Час Ч“, излъчен на 16 юли, буквално часове преди трагедията с малайзийския самолет. На видеото се вижда ЗРК „Бук“ на украинските ВС, който се насочва към зоната на провеждането на силовата операция в югоизточната част на страната.

В момента видеозаписът е достъпен на канала на Министерството на отбраната на Украйна в YouTube, съобщи РТ.

Независимият украински журналист Анатолий Шарий коментира видеоматериала, като отбеляза, че в него съвсем отчетливо се вижда платформата за зенитно-ракетната установка, която неведнъж може да се види на записите, предоставени от украинската страна.

Припомняме, че на 19 юли на сайта на украинската Служба за сигурност се появи съобщение, което имаше за цел да докаже, че по заповед на Русия „всички ЗРК „Бук“ се извозват от Украйна обратно на територията на РФ“. Интернет потребителите обаче забелязаха, че една от представените снимки е скриншот на видео, заснето през март 2014 г. На кадрите се вижда път с топящ се сняг, хора със зимни дрехи и установки „Бук“ на украинската армия. На тези снимки от март украинският „Бук“ е с номер 312. В сайта на СБУ бе публикувана снимка на ЗРК със същия номер, за който се твърди, че е руски.