Украински свещеници получават заплахи от екстремистките сили

Свещениците от каноническата Украинска Православна Църква на Московския Патриархат, служещи в Киевска област, получават писма със заплахи от лица, наричащи себе си патриоти на Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС.
Зам.-председателят на отдела за външни църковни отношения към Московския Патриархат протойерей Николай Балашов, представи на страницата си във Фейсбук фотокопие от едно такова писмо, което са получили колегите му в Киев. В началото на писмото се казва следното: «Предупреждение: ако не се разберем с добро, с вас ще разговарят автоматите ни, макар да не желаем кръвопролития. Имате две денонощия за размисъл. Ние сме патриотите на Украйна, предлагаме ви да преминете под управлението на Украинската църква под върховенството на Филорет или в противен случай, да напуснете територията на Украйна, с цел да бъдат избегнати спрямо вас радикални мерки».
Позовавайки се на съобщението на представителя на Московския Патриархат, в последните няколко дни, подобни послания получават и други свещеници на Украинската православна църква. Листовка с аналогично съдържание се появи и на вратата на Троицкия храм в Бровари.
По-рано, руските меди призоваха здравомислещите сили на Украйна да спрат безчинствата на екстремистите в страната и да се избягват конфронтации на религиозна основа.