Украински разнобой за споразуменията от Минск

Украинският политически елит възприе разнопосочно Минските споразумения за разрешаване на конфликта в източната част на страната. Част от него приветства споразуменията, друга ги окачествява като национално предателство, предаде ТАСС.

Показателно е, че Минските споразумения бяха подкрепени от депутатката Юлия Тимошенко, лидерка на влиятелната партия „Баткившчина“ („Отечество“). „Резултатите от срещата на „нормандския формат“ са голяма стъпка по пътя към установяването на мир в Украйна. Минските договорености ще бъдат въплътени и ще донесат на Украйна дългоочаквания мир. Не искам да допускам дори мисълта, че такива договорености не може да бъдат изпълнени“, заяви тя. Показателно в случая, че Юлия Тимошенко и президентът Петро Порошенко, който подписа споразумения, все още са непримирими политически противници, въпреки че са от прозападния и проевропейския фланг на политическата сцена. Личната им вражда започна при президента Виктор Юшченко.

Споразуменията получиха одобрението и на столичния кмет Виктор Кличко, председател на проевропейската партия УДАР и един от лидерите на миналогодишния Майдан. „Днес може по най-различен начин да се трактуват договореностите, но на този етап те са необходими на Украйна, за бъде спряно кръвопролитието. Днес властта има огромна отговорност за по-нататъшната съдба на страната“, посочи той.

Ръководителят на парламентарната фракция „Опозиционен блок“ Юрий Бойко заяви, че блокът ще помага на властта в реализирането на договореностите. „Осъзнаваме, че президентът на Украйна поема върху себе си колосална политическа отговорност за реализирането на мирния план и ще го подкрепяме“, заяви политикът. Неговата формация е сформирана от бившата управляваща Партия на регионите, която се разпадна след преврата срещу президента Виктор Янукович и последвалата смяна на властта. Партията на регионите и сегашният държавен глава бяха политически противници при управлението на Янукович.

Приветствайки споразуменията, лидерът на комунистическата партия Пьотр Симоненко напомни, че партията е „предлагала план, според който гаранция за съхранение на териториалната цялост на Украйна и мирното съзидание е трябвало да стане децентрализацията и разширяване правата и отговорностите на териториалните общини“. По думите му страната се нуждае ох децентрализация, защото отделните й региони са различни като икономическо развитие, езици, бит, култура и дори вяра.

Бившият външен министър Константин Гришченко изрази сдържан оптимизъм за споразуменията. „Най-важното постижение на тези преговори е прекратяването на огъня, изтеглянето на тежките въоръжения и размяната на пленници“, каза той. Като цяло той оценява договореностите като „минимален компромис на този етап“, който оставя много открити въпроси, изискващи по-нататъшни консултации.

В същото време лидерът на Радикалната партия и депутат Олег Ляшко смята, че президентът Петро Порошенко не е имал пълномощията да обсъжда въпроса за конституционния строй на страната, защото този въпрос се намира в компетентността изключително на парламента и украинците. „Новите отстъпки на президента Порошенко залагат бомба със закъснител“, твърди депутатът.

Споразуменията от Минск са абсолютно национално предателство и държавна измяна, написа в Туитър неговият съпартиец и също депутат Игор Мосийчук. „Предателство. Национално предателство. Предателство на националните интереси. Само по този начин може да се определи договора от Минск“, написа зам-командирът на доброволческия батальон „Азов“, който не се подчинява на централното командване. Според него споразумението предвижда амнистия за хора, които са убивали мирни граждани и са изтезавали пленени украински войници. „Тези документи предвиждат избори в Донецка и Луганска области, чрез които легитимно ще дойдат на власт представители на Луганската и Донецката народни републики“, пише Мосийчук и добави, че ще положи максимални усилия във Върховната Рада срещу прилагането на предателския договор от Минск.

Украинското радикално обединение „Десният сектор“ не признава Минските договорености и продължава военните действия. Това написа днес на страницата си във Фейсбук лидерът му Дмитрий Ярош. По думите му организацията смята, че „всякакви договорености със сепаратистите нямат никаква юридическа сила, противоречат на конституцията на Украйна, а следователно изпълнението им не е задължително за гражданите. Десният сектор“ си запазва правото да продължи активните бойни действия съгласно собствените си оперативни планове до пълното освобождаване на украинската земя“. /БГНЕС