Украински предприемачи: След няколко месеца в Украйна няма да има производство

Почти милион работници в цяла Украйна след няколко месеца ги очаква локаут. Те не са получавали заплатите си от есента. Това обявиха на съвместна пресконференция работодатели, производители и предприемачи в Украйна.

В условията на икономическа криза, предизвикана от войната, правителството трябва да заложи на местните производители. В същото време в Украйна се внасят стъкло, военни униформи и въглища.

Тази политика на действащото правителство вече доведе до съкращение на работните места с една трета.

„Народът нарича правителството „ликвидационна комисия““, каза председателят на обединената организация на работодателите в Херсонска област Александър Олейник.

Според него почти напълно се е сринало производството на стъкло, „Южмаш“ (най-голямото предприятие за ракетостроене в Днепропетровск) е спрян. В много от предприятията на Сумска НПО „Фрунзе“ на работниците са дадени едва 1 000 гривни аванс за октомври. Не е ясна съдбата и на авиозаводите в Киев и Харков.

Поради тази причина работодателите в откритото си обръщение предупредиха действащото правителство за отговорността, което трябва да понесе за вредите, причинени в украинската икономика.

„Обръщаме се към парламентарната коалиция. Сменете Яценюк!“, заяви председателят на общоукраинската асоциация на работодателите Александър Соколовски.

Правителството на Яценюк е наричано „ликвидационна комисия“ заради намесата в него на чужденци, които според експерти, ще разграбят всичко ценно, което е останало в украинската икономика и ще ликвидират всичко, което може да се окаже конкуренция на западните компании.