Украински магнат: Стратегията на САЩ доведе Украйна до ”политически банкрут”

Скандалната оставка на министъра на икономическото развитие и търговията на Украйна Айварас Абромавичус е пряко доказателство за „политическия банкрут на правителството“, заяви украинският бизнесмен Дмитрo Фирташ в интервю за австрийското издание „Куриер“, предаде РИА Новости.

„Киев въобще не разполага с програма за реформи и изглежда най-важното за тези политици е да „дремят“ върху държавните компании и да получават печалба от тях“, смята Фирташ.

„Правителството е с отрицателен рейтинг, то трябва да подаде оставка“, добавя той.

По думите на Дмитрo Фирташ Украйна в момента се управлява от външни сили, при това не особено ефективно. Сегашното положение в страната красноречиво говори за това, че стратегията на САЩ в Киев се е провалила – също както в Близкия Изток и редица други страни. Според бизнесмена Западът е направил огромна грешка, принуждавайки Киев да избира между Митническия съюз с Русия и споразумението за асоцииране с ЕС. Украйна не бива да се разкъсва между две огнища, а трябваше да се превърне в своеобразен мост, подчертава Фирташ. Сега страната изгуби руския пазар, което доведе до катастрофални последици за украинската икономика.