Украински депутат призна, че половината бойци от батальона „Азов“ са бивши престъпници

Депутатът от Върховната рада Олег Ляшко призна, че сред бойците от батальона „Азов“, участващ в бойните действия в Югоизточна Украйна, има бивши престъпници.

„Това, че хората са били подсъдими по-рано, не е клеймо за цял живот. Искам да ви кажа, че сред бойците от спецподразделението «Азов» около половината са били подсъдими“, заяви украинският депутат.

Ляшко подчерта, че криминалното досие на бойците от батальона няма никакво значение. Той даде като пример милиционерите, които макар и никога да не са били осъждани, са преминали на страната на опълченците. „Така че, по-добре по-рано осъжданите да воюват, отколкото тези с чисто досие да се предадат на противника“, поясни депутатът.

В медиите се появи информация, че батальонът „Азов“ се финансира от олигарха Игор Коломойски. Съобщава се, че заедно с опитните бойци, в спецоперацията са изпратени и 70 новобранеца, като сега спецподразделението наброява 500 души.

Стана ясно също, че Коломойски е един от най-ярките противници на плана за регулиране на ситуацията в Украйна, като по време на визитата на Порошенко в Донбас олигархът заяви, че не възнамерява да следва плана на президента и „въпреки всичко ще довърши“ опълченците.