Украинският парламент отхвърли оставката на Яценюк

На заседание в четвъртък депутатите в украинския парламент не приеха предложената оставка на Арсений Яценюк от длъжността премиер-министър на държавата, прададе РИА Новости. В подкрепа на решението гласуваха само 16 народни представители.

По закон, оставката на главата на кабинета на министрите влече след себе си оставка на целия състав на правителството. Министрите ще изпълняват своите задължения до формиране на новия състав на кабинета.

На заседание на Върховната рада от 24 юли Янценюк заяви оставката си във връзка с разтрогването на коалицията в парламента и блокиране от Радата на правителствените инициативи. По закон, оставката на премиера трябва да бъде приета от парламента. Украинският президент Петро Порошенко в началото каза, че Кабинетът на министрите начело с премиера Арсений Янценюк е длъжен да продължи своята работа. Говорителят на Върховната Рада Александър Турчинов обяви на 24 юли, че прекратява съществуването на парламентарната коалиция „Европейски избор“, създадена след смяна на властта в Украйна през февруари същата година. Инициативата за развода дойде от фракциите „УДАР“ и „Свобода“.

Решението бе прието с политически мотиви, според които действащият състав на парламента не отговаря на въпросите на обществото и е бездеен. Ако в течение на 30 дни в Радата не бъде сформирана нова коалиция, в президента на Украйна се появява основание да го разпусне.