Украинският парламент забрани вноса на книги от Русия

Парламентът на Украйна прие на първо четене правителствен законопроект, с който се забранява вноса на печатни произведения с „антиукраинско съдържание“ от Русия, предава РИА „Новости“.

Предложението бе подкрепено от 250 парламентаристи при необходими 226 гласа. Предстои гласуването на законопроекта на второ четене

Украинското правителство одобри проекта на свое заседание на 8 септември. Вицепремиерът на страната Вячеслав Кириленко заяви, че книгите от Русия с „антидържавен характер“ ще се изземват от украинските митничари. По негови оценки такива били 60% от книгите, внасяни от Русия.

Ограничението засяга вноса на печатни издания от Русия и от „временно-окупираните територии“ и няма да се отнася за частни лица.

Съгласно документа към Държавната комисия за електронните медии ще бъде създаден обществен експертен съвет, който ще проверява по заявка на вносителите цялата продукция, внасяна от Русия. Съветът ще трябва да се произнася по всеки случай в рамките на 10 дни.

Председателят на комисията за закрила на руските граждани в чужбина към Обществената палата на Русия Елена Сутормина се обърна към върховния комисар на ООН по правата на човека с молба да направи публична оценка на законопроекта за забрана на вноса на руски книги в Украйна.