Украинските сили нарушават примирието

При артилерийски обстрели в първата нощ срещу 6 септември от примирието в източната част на Украйна са загинали 4 мирни жители на Донецк. Това съобщиха от щаба на опълчението на ДНР, предаде Интерфакс.

Освен това в петък вечерта украинските войски са обстрелвали опълченците в района на летището в Донецк, в резултат на което 8 бойци са били ранени.

Напомняме, че в петък на преговорите на контактната група в Минск, представителите на Украйна, ДНР, ЛНР, ОССЕ и Русия подписаха протокол с 12 точки, според който в Украйна се въвежда режим за двустранно прекратяване на огъня. Въпреки това още в събота враждуващите страни размениха обвинения за нарушаване на примирието.

От щаба на опълченците Игор Блезлер съобщи, че в района на Славянск се наблюдава концентриране на украински военни групировки. В околностите на града има присъствие на жива сила и над 500 единици военна техника: танкове, БТРи, БМП, военни камиони. Доброволчески батальони съвместно с украинската армия, Десен сектор и Националната гвардия докарват автобуси с още доброволци.

„До село Марков Яра, украинската армия обстреля с артилерия позициите на опълченците. Украинските сили са произвели 7 артилерийски изстрела, а такива действия се смятат за категорично нарушение на условията от примирието, провокация от страна на украинските групировки, действия за прегрупиране и предполага по-нататъшни атаки срещу позициите на опълченците, което съответно предполага жертви сред мирното население. След тези нарушения от страна на украинските военни формирования, ние запазваме правото да откриваме огън при най-малка заплаха за живота на нашите военни и мирното население на Горловка. С аналогични действия на украинската армия се сблъскахме и по време на първото примирие“, поясни още командирът на опълченците в Горловка Игор Блезлер.