Украинските националисти заплашват участниците в демонстрациите на 9 май в Одеса

Прессекретарят на отдела на „Десен сектор“ в Одеса Варвара Черноиваненко заплаши с разправа участниците в марша на Победата, който се проведе на 9 май в украинския град.

На страницата си във Фейсбук нацистката изрази възмущението си от това, че на 9 май полицията се е отнесла прекалено лоялно към демонстрантите с Георгивски ленти и портрети на Сталин, като в същото време е изисквала от представителите на „Десен сектор“ да не демонстрират украинска символика, и дори е бил задържан младеж, облечен с тениска с лика а Бандера.

„Нямаше нито един задържан с колорадска символика, нито един задържан за антиукраински лозунги и нито един арестуван за призоваване към нарушаване на териториалната цялост. А сега седя и гледам видео от Куликовка (на площада пред сградата на Дома на профсъюзите) днес. И знаете ли, имам дежа вю… Ето какво ще кажа – това е … Ще действаме жестоко“, закани се тя.

Хиляди жители на Одеса отбелязаха годишнината от Победата във Великата Отечествена война с лозунгите „Вън от Одеса, бандеровци!“, „Одеса без фашизъм!“, „Победата ще бъде наша!“. Участниците в демонстрациите изразиха също така и солидарност с Новорусия.

Жителите на града, въпреки забраната на киевските власти, носеха по време на Парада Георгиевски ленти и преминаха в марш по Алеята на Славата, след което положиха венци в памет на загиналите на 2 май в Дома на профсъюзите.

Като цяло тържествата в Русия по случай 70-тата годишнина от Победата предизвикаха в Украйна нескрит интерес.

По данни на Google Trends, Парадът на Победата в Москва е бил най-популярното търсене от потребителите в украинския сегмент на Интернет.

Второто място в търсачката е на руската национална телевизия „Первый канал“, по която бе излъчен на живо парадът на Червения площад. И всичко това при положение, че в Украйна голяма част от жителите следят събитията в Русия не по интернет, а по сателитната телевизия, която получи по-голяма популярност след забраната на киевската хунта за излъчване на руски телевизии по местните кабелни.

http://www.youtube.com/watch?v=AGI4TZzm3yQ