Украинските военни понасят огромни загуби в Източна Украйна

През изминалото денонощие опълченците в Донецка област унищожиха почти 40 единици военна техника на украинските военни.

„В резултат от ожесточените и продължителни сблъсъци в Нижная Кринка противникът загуби 32 единици военна техника, в това число и шест установки за залпов огън „Град“. Предотвратени са всички опити за превземането на Иловайск. Противникът изгуби 2 танка, 2 бронемашини и 30 души от личния си състав. В хода на артилерийския удар в Саур могила  опълчението ликвидира 2 бронетранспортьора на противника“, се казва в съобщение на пресслужбата на Донецка народна република.

Сутринта под артилерийския огън на военните попадна територията  на една от най-големите украински мини в околностите на Донецк. След обстрела на мина „Комсомолец Донбасса“ избухна огромен пожар. Електроснадяването в рудника е прекъснато, но огънят създава опасност от взрив.

На свой ред, опълченците от самопровъзгласилата се Луганска народна република превзеха с. Червоний Жовтен, където по техни данни, са били убити 14 украински военни.

По-рано бе съобщено, че опълченците са свалили изтребител МИГ-29 , както и два Су-25 край Краснодон. Отломките на единия самолет вече бяха открити и в момента се провежда издирване на пилотите. Според опълченците, е напълно възможно самолетите да не са били управлявани от украински пилоти, а от полски или чешки, тъй като техните разговори са били засечени от радари.

В същото време, в Украйна се разраства протестното движение, насочено срещу силовата операция, провеждана в югоизточните региони на страната. Майките не искат да изпращат синовете си на бойното поле. В Одеска, Запорожка, както и в други украински области, се зародиха „женски бунтове“ – десетки жени излязоха на митинг пред сградата на местната администрация с искане за прекратяване на братоубийствената война.

Председателят на Народния Фронт „Новорусия“ Владимир Рогов заяви в интервю пред информационната агенция Anna-news, че украинските медии крият от населението реалните загуби във войската. Това доказва и информацията за ситуацията на фронта, която достига до президента Петро Порошенко и която е попаднала в ръцете на Рогов.

Според тези данни, за времето на провеждането на спецоперацията украинските военни са претърпели загуба от 23498 души убити и ранени. В плен на опълченците са 158 военни.