Украинските военни откриха огън в центъра на Донецк – 15 души загинаха

Опълченците задържаха диверсионна група, заподозряна в обстрела на спирката в Ленински квартал в Донецк в четвъртък, съобщи заместник-командирът на опълчението на ДНР Едуард Басурин, цитиран от РИА Новости.

„Задържана е група. Тя е достатъчно голяма”, каза Басурин, като поясни, че задържаните са заподозрени в обстрела на спирката, в резултат на който загинаха 15 души и 10 бяха ранени.

„Групата най-вероятно не е една, търсим останалите диверсанти”, каза Басурин.

Към 9 ч. сутринта днес на ул. „Куприн” в центъра на Донецк се чуха един след друг три взрива. Две мини се взривиха точно до тролей, в резултат на което загинаха седем души. Жертва на обстрела стана и водач на лек автомобил, паркирал в близост до спирката на обществения транспорт.

Обстрелът започнал веднага след края на комендантския час, когато жителите на града излезли навън.

„Прозвучаха около пет обстрела, които приличаха на минометен”, разказа местен жител пред информационната агенция в Донецк.

В болница са откарани около 20 души, в това число и деца. Много от тях са в критично състояние.

Представители на ОССЕ пристигнаха на мястото на обстрела и описаха случилото се. Следователи от Донецката прокуратура в момента разпитват свидетелите.

Украинската армия с всички сили се опитва да всее хаос и паника в Донецк след като опълченците успяха да ги прогонят от територията на летището в града. В момента те се опитват да избавят от атаките на украинските военни разположените в близост населени места.

На помощ на военните светкавично се отзова секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (СБУ) Александър Турчинов. Както съобщиха украинските медии, в района на с. Опитное е бил обстрелян бронетранспортьорът, в който се намирал Турчинов. Самият той не е пострадал.

В момента подразделенията на украинската армия се опитват да пробият отбраната в десетки населени места в Донбас. Според данни на щаба на ДНР украинската армия атакува позициите на опълченците, обстрелва гъсто населени райони и се опитва да унищожи нарочно важни обекти в района.

За изминалото денонощие украинските военни са нанесли 23 удара срещу населени места в ЛНР, съобщава началникът на щаба на народната милиция в републиката  Сергей Козлов.

„Украинските военни стреляха от „Град”, „Ураган” и самоходни артилерийски установки. На масирани удари са били подложени селата Смелое, Желобок и Раевка , намиращи се в близост до линията на разграничаване”, каза още Козлов.

Той уточни, че гр. Стаханов е бил обстрелян пет пъти и потвърди, че в резултат от обстрела са загинали осем души и 20 са били ранени.