Украинските военни напускат Дебалцево. Опълченците започнаха изтеглянето на въоръжението

Заместник-министърът на отбраната на Донецката народна република Едуард Басурин заяви в ефира на телевизия „Россия 1“, че украинските военни в Дебалцево масово се предават.

Според Басурин, там са блокирани около три хиляди украински военни, а територията, контролирана от опълчението на ДНР и ЛНР постоянно се увеличава.

„Ситуацията в Дебалцево постоянно се променя, въоръжените подразделения на украинската армия разбират, че е безсмислено да загиват, затова броят на населените места, контролирани от армията на ДНР, се увеличава“, каза Басурин.

Той съобщи също, че опълченците от ДНР вече са започнали оттеглянето на тежката артилерия от линията на съприкосновение с украинската армия. „Пет САУ (самоходна артилерийска установка) с калибър 152 мм се отвеждат от района на Еленовка към място на постоянна дислокация“, каза Басурин.

Кореспондент на Донецката информационна агенция съобщи от мястото на събитието, че оттегляне на тежката техника е започнало и в района на Телманово. Там техниката се оттегля от подразделението на отделна стрелкова бригада на министерството на отбраната на ДНР, при това голяма част от личния състав остава на мястото на съприкосновение с украинската страна.

Планира се  в сряда да бъде оттеглено тежкото въоръжение от три района, контролирани от опълчението: Ясиноватая, Телманово и Еленовка.

По-рано Едуард Басурин заяви, че командването „възнамерява в инициативно да започне отвеждането на артилерията от спокойните участъци по линията на разграничаване“.

Съгласно минските договорености от 12 февруари, в Донбас се въвежда прекратяване на огъня от 15 февруари, оттегляне на тежкото въоръжение от линията на съприкосновение на страните, създаване на зона за безопасност и изплащане на пенсиите на жителите на ДНР и ЛНР. Постигната бе също така и договореност за провеждане на конституционна реформа в Украйна „с отчитане на особеностите на отделни райони в Донецка и Луганска области, съгласувани с представители на тези райони, както и приемане на постоянно законодателство за особения статут на отделни райони в Донецка и Луганска области“ в съответствие с комплекс от отделно указани мерки до края на 2015 г.