Украинските военни безуспешно се опитват да се измъкнат от „дебалцевския котел“

Опълченците осуетиха опита на украинските военни да пробият отбраната в района на Дебалцево. Това съобщи представителят на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин.

„В района на Дебалцево имаше опит за пробив, който бе успешно осуетен“, съобщи Басурин, цитиран от Донецката информационна агенция.

„Ако броим и малките групи, които се опитват да се промъкнат, то техните опити (за пробиване на отбраната) са много, – уточни той. – А ако броим големите съединения, то тези опити са четири“.

Заместник-командирът на опълчението на ДНР Едуард Басурин заяви, че през изминалото денонощие украинските военни са претърпели загуба от 22-ма убити.

Голяма част от оставените войници загиват в резултат на безразборния обстрел на украинската артилерия по изоставените населени места, съобщи още Басурин.

„В резултат на безразборния обстрел на украинската артилерия в изоставените населени места загива огромен брой оставени там украински военни“, поясни Басурин

Според него в продължение на половин месец украинските военни са загубили над 130 танка, 110 БТР-а, 80 оръдия и миномети, както и 58 автомобила. Загубите в личния състав са 1569 души.

По-рано Басурин съобщи, че на 1 февруари опълченците са успели да осуетят опита за нахлуване на две колони с боеприпаси за украинските войски в района на Дебалцево. При това, според него от обкръжението са били пуснати автомобили с ранени.

Дебалцево е град, намиращ се на границата между Луганска и Донецка област. Именно там са съсредоточени основните сили на украинските военни, които според различни данни са между 8 и 10 хил. души. Преди няколко дни опълченците обградиха града в кръг и предложиха на намиращите се в така образувания „котел“ военни да се предадат.

В отговор на това украинската армияс настървение започна да обстрелва Донецк, където останаха все по-малко оцелели сгради. Хората в града използват всевъзможни обиколни маршрути, за да се приберат по домовете си.

Само за едно денонощие от обстрела на украинската армия по населените места в ДНР са загинали единадесет мирни жители, съобщи още Басурин.

„Сред мирните жители са убити 11 души, а 42-ма са ранени, тоест през нощта броя на убитите се увеличил с още седем души, а на ранените – с четири“, отбеляза той.

В същото време украинската армия увеличава силите си на фронтовата линия в района на Донецк, заяви лидерът на ДНР Александър Захарченко.

„Украинските военни продължават да увеличават силите си по фронтовата линия в района на Донецк. Ние забелязахме преместване на техниката и живата сила“, каза той.

По данни на опълчението в Кураховка (на 13 км западно от Донецк) е разположено подразделение на украинските военни, чиято численост е над 400 души, които се намират в сградата на местното училище.

Снощи бандеровците са осъществили тайно разполагане на противотанкови и противопехотни мини във вид на заграждения в източния край на Первомайск (на 10 км северозападно от Донецк).

Защитниците на Донбас се сражаваха за установяване на контрол върху стратегически важния автомобилен път Артьомовск-Дебалцево. Подразделенията на опълченците, частично блокирали от североизток Чернухино, продължават боевете за вземане под контрол на селището.

В посока Луганск през нощта е забелязано придвижването в района на Плотина (на 23 км северно от Луганск) на подразделение на украински военни с численост до две механизирани роти, подкрепени с танкова рота и минометна батарея.

Позициите на опълченците и гражданските обекти там са били обстреляни три пъти.

Лидерът на ДНР Александър Захарченко  обяви намерението си да бъдат създадени пет допълнителни бригади.

„Ние планираме да създадем пет нови бригади, като три от тях ще са мотострелкови. Разполагаме с необходимата база за обучение на бойците. Смятам, че до пролетта ще успеем“, каза Захарченко.