Украинските власти признаха възможността за фалит

Украйна допуска възможността да обяви фалит в края на юли. Това заяви финансовият министър на страната Наталия Яреско.

„На теория това е възможно“, каза Яреско, отговаряйки на въпрос може ли Украйна да обяви фалит в края на юли във връзка с поредния падеж на купон от 120 милиона долара по еврооблигации на 24 юли.

Украйна не може да обслужва външните си дългове, натрупани през последните три години, заяви по-рано премиерът Арсений Яценюк на среща с представители на американската търговска палата.

Яценюк уточни, че за последните три години страната е получила 40 милиарда долара. По думите му общата сума за обслужване на външните дългове се равнява на военните разходи на Киев, което представлява 5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП).

По-рано агенция Блумбърг публикува отчет на американската инвестиционна компания Голдман Сакс (Goldman Sachs), която прогнозира дефолт на Украйна на 24 юли.

Международният валутен фонд (МВФ) ще участва в срещата на частните кредитори и представители на украинското правителство и се надява да бъде постигнато споразумение по преструктурирането на украинските задължения, заяви днес на брифинг говорителят на Фонда Джери Райс, уточнявайки, че консултациите ще се състоят на 30 юни във Вашингтон и ще имат „технически характер“.

„Служители на Фонда ще участват в срещата на временния комитет на кредиторите с Украйна“, каза Райс, припомняйки, че МВФ и преди е подкрепял тези преговори, които са важни за изпълнението на неговата програма, разработена за практическото изпълнение на икономическите реформи в Украйна.