Украинските власти върнаха журналиста от ТВ канал "Русия"

Украинските власти депортираха кореспондентът  на „Новини“ от канал „Русия 1“ Александър Бузаладзе, заяви пред ИТАР-ТАСС главата на Матвеево-Кургански район,Ростовска област Александър Рудковский. „Журналистът сега е в един от хотелите в Таганрог“, каза ръководителят на областта.

Засега с журналиста не сме се свързали.

Матвеево-Кургански район,Ростовска област граничи с  украинска територия.

Проблемите на журналистите.

На 20 март, четирима  руски журналисти не са допуснати  на територията на Украйна. Украинската държавна гранична служба съобщи  тогава, че те „не могат да потвърдят целта на тяхното пътуване“.

„На летището  Донецк граничната охрана не пусна трима  гражданини  на Русия, съобщиха украинските гранични агенции. „По време  на разговора, те не можеха  да предоставят информация за целите и мястото на пребиваване на територията на Украйна. По-късно се установи ,  че те са служители на НТВ“.

Влизане  на територията на Украйна е било отказано и на друг руски гражданин, който съобщи, че е журналист от френско-германския канал. „По време на оформянето на пропуска се оказа, че той не разполага с достатъчно финансова сигурност, за да влезе в Украйна“, съобщават  от Държавната гранична служба.

На 15 март , преди референдума в Крим, Министерството на съобщенията съобщи, че въоръжени мъже в цивилни дрехи под заплаха от физическо насилие забраняват на  украински и чуждестранни телекомпании и телеоператори  да осъществяват  техническо пренасяне   на видео кадри,снимани от руски тележурналисти. От агенция ИТАР – ТАСС се съобщава ,че  в последно време постъпват  „повтарящи се жалби от страна на руски медии, които са в непоносими условия на труд в Украйна“. Според властите, особено трудно е на  руските журналисти да  работят в Киев.