Украинска компания ще ни доставя ембаргови части за МиГ-29, незнайно как ще ги купува от Русия

Българското авиационно списание „Аеро” съобщава, че нашето Министерство на отбраната е избрало украинска фирма „Укринмаш” от състава на „Укроборонпром” за победител в открития търг, обявен на 15 април тази година. Публикацията е надлежно отразена в специализирания руски сайт bmpd.В рамките на договора украинската компания трябва да достави на България комплект резервни части за МиГ-29 на обща стойност 4 066 266 лева (2,348 млн дол.). На второ място е класирана българската фирма Armar Corporation General Technical Cooperation Ltd, която поискала 47 хиляди долара повече. Договорът трябва да бъде сключен до началото на октомври.

Съгласно тръжните условия победителят трябва да достави нови и неупотребявани резервни части и разходни материали за поддържане на летателната годност на парка от МиГ-29.

Протоколът от преговори между „Укринмаш” и българските военни съдържа интересни подробности. Един от въпросите засяга по какъв начин украинският доставчик ще докаже, че внесените в България части са нови и неупотребявани. Отговорено е, че това ще бъде потвърдено с необходимите съпровождащи документи (паспорти и сертификати).

На въпроса на комисията кой ще е производител на всяка от запасните части е отговорено, всичко ще бъде произведено в Русия, което ще бъде удостоверено от придружаващите документи.

Най-скъпите части са защитеното бордно устройство за събиране и съхраняване на информация 3БН-Т, бордните компютри и курсовертикалите. По този начин остава неясно как украинската компания при съществуващите санкционни режими в Русия и Украйна относно взаимните доставки на стоки с военно и двойна предназначение ще може да получи нови резервни части от съответните руски производители и да ги експортира в България, като се отчита, че за целта са нужни експортен лиценз и сертификат за краен получател. Или украинската компания ще доставя на България вече употребявани детайли, които са пребоядисани и снабдени с фалшиви документи.

Сега до 2-3 седмици се очаква обявяване на резултатите от още два търга, които имат отношение към обслужването на българските МиГ-29. Първият от тях се отнася до купуването на 10 двигателя РД-33 серия 2, а вторият е за 7 броя изключително сложните КСА-2 (кутия на самолетните агрегати).

Публикуването на материала в сайта bmpd означава, че в Русия всички заинтересовани учреждения вече са известени за сделката между Украйна и България и ще следят „под лупа” реализирането на договора. Остава да се предполага кое е по-изгодно за Русия: да се полакоми и прибере няколко милиона долара или след порядъчен скандал в нужния момент да приземи трайно българските МиГ-29. Състоянието на РСК МИГ не е съвсем цветущо, но за Путин военнополитическият момент може да се окаже по-важен.

Източник: Блиц