Украинската „стена” на границата с Русия се превърна в мрежеста ограда

Киев вече не говори за „стена”, а за „европейски вал” и „линия на достойнството

По време на предизборната кампания Петро Порошенко обеща да направи от Украйна крепост, като я огради със стена. В резултат бе издигнат метален стобор с малко сензори за движение, пише Der Spiegel.

Западът посрещна с недоумение плановете на Киев да построи стената. Границата с Русия се простира на 1974 км и да се построи такава стена е извънредно сложна задача, при това прекомерно скъпа за Украйна.

Порошенко обаче обеща да издигне укрепленията по последна дума на отбранителната наука. Идеята бе подета от ентусиасти във Facebook, които създадоха в социалната мрежа група за подкрепа на проекта и поискаха стената да е висока 10 м.

Проектът бе разкритикуван както в проруския, така и в прозападния лагер на Украйна. Юлия Тимошенко отбеляза, че от военна гледна точка стената няма смисъл. В отговор премиерът Арсений Яценюк заяви, че ще снабди недоволните „с билет за другата страна на границата”.

С времето в Киев започнаха да разбират, че терминът „стена” предизвиква на Запад не най-добри асоциации. Сега украинските власти говорят за „европейски вал” и „линия на достойнството”.

Реализацията на проекта не се придвижва така бързо, както се предполагаше по време на избирателната кампания. Дори Яценюк вече не иска да строи бетонна стена и се изказва за поставяне на камери със сензори за движение.

В резултат на някои участъци от границата се появи мрежеста ограда с наблюдателни кули. Изкопани са и 150 км траншеи и противотанкови ровове.

Междувременно сред населението ентусиазмът спадна, в групата за подкрепа във Facebook последният запис е направен през януари, обобщава Der Spiegel.