Украинската православна църква съобщи за нови нападения

Нови нападения на църкви на Украинската православна църква (УПЦ) са регистрирани във Волинска и Ровенска области, където през последните месеци вече са регистрирани 8 случая на вандализъм, съобщава ТАСС, позовавайки се на официалният сайт на УПЦ на Московската патриаршия.

Рано сутрин вандали разбили вратите във Възкресенския катедрален събор в град Ковел (Волинска област) се съобщава на сайта. Освен това, в нощта срещу 9 февруари неизвестни лица са счупили оградата и прозорците в друга православна църква в село Демидовка (Ровенска област).

„Според духовенството на Ровенската епархия, дадената агресия е предизвикана от безоснователните обвинения по адрес на УПЦ. Органите на реда определили случая като умишлено престъпление“, пояснява сайтът.

През последните месеци в Ровенска област от нападения на вандали са пострадали 8 църкви, а още 2 църкви, включително историческия резерват Бабий Яр в Киев са били подпалени.

Председателят на Отдела на външните църковни връзки на УПЦ митрополит Лугански Митрофан на 9 февруари е изпратил писмо на генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд, а също на комисара на СЕ по правата на човека и на председателя на Европейската комисия по противодействие на расизма и ксенофобията.

В обръщенията си, той разказва за насилствено завземане на църкви, палежи и нападения на православни храмове на УПЦ, а също за „отделни дискриминационни решения на местните органи на държавната власт по отношение на религиозните организации“. Към посланията са приложени документи, потвърждаващи фактите за нападенията.

По-рано синодът на Украинската църква съобщи, че през последните няколко месеца националистите и разколниците са превзели насилствено 18 православни църкви в Киевска, Лвовска, Тернополска, Волинска и Ровенска области в Украйна.