Украинската армия продължава масивния обстрел на Луганск и Славянск

Миналата нощ украинската армия нанесе няколко артилерийски удара по околностите на Луганск – Болшая Вергунка, съобщи пресслужбата на Луганска народна република (ЛНР).

Съобщението гласи, че «в посока на Болшая Вергунка са тръгнали танковете на опълчението на ЛНР», които обстреляли украинско подсразделение, което преди това е обстрелвало града. Засега се уточняват данните на загубите.

Според очевидци, по време на нощния обстрел на града, някои от снарядите достигали до централната част на града. От сводката на пресслужбата на ЛНР се разбира, че в резултат на артилерийския обстрел, при взрив на снаряд в жилищен блок е загинала една жена, а един човек  с тежко шрапнелно ранение е доставен в местната болница.

В друг жиблищен квартал на Луганск е загинал един мъж, а 7 души са пострадали в резултат на мощния обстрел в различни райони на Луганск.

Няколко мини се взривили на територията на Лугански областен онкологичен диспансер. В болницата са изпочупени прозорците, вратите, сградата претърпяла значителни разрушения.

До Славянск, украинската армия обкръжи с. Николаевка, откъдето минава единствения път, който свързва града с външния свят. Селото и градът продължават да бъдат обстрелвани от украинските бойци. Прекъсната е връзката с гарнизона на опълченците в Некрасовка, съобщи главнокомандващия на опълчението Игор Стрелков.

«Николаевка е блокирана. Няма връзка с нашия гарнизон там. Продължават обстрели от тежка военна техника на Семьоновка, Николаевка и ТЕЦ. Количеството на разходваните снаряди от украинската армия е толкова голямо, че дори в Чечения такова нещо никой не е виждал», поясни Стрелков.

«Цяла нощ Славянск е обстрелван с гаубици. Сред населението настъпи паника…. Моля, читателите да не се радват на някой свален от нас самолет или обезвреден танк на противника, защото той разполага с много такива. Те почти не използват пехотата, а само снаряди и дълги колони бронетехника. Пехотата единствено зачиства изравнените със земята населени пунктове. Геноцид от най-чист вид. Ако Русия не се намеси, Новорусия ще претърпи гибел в най-скоро време… може би две седмици… Славянск ще загине много по-рано от всички останали. Също така, вече сме напълно блокирани, така че кубинките, уредите за нощно виждане и всичко останало, вече може смело да се изпращат някъде другаде, защото до нас те няма да стигнат. Обстрелът продължава», съобщи Стрелков.