Украинската армия продължава да обстрелва Донбас

През изминалата събота и неделя обстановката в Донецк е останала все така напрегната, като украинската армия продължила да обстрелва града, предаде РИА Новости.

През изминалото денонощие броят на загиналите мирни жители е достигнал до 10 души, а ранените са 13.

 Най-много са пострадали районите в северната периферия на града. Няколко жилищни сгради, бензиностанция и магазин за хранителни стоки са били поразени от украинските снаряди. Повредена е високоволтова линия, поради което са източени 15 трансформаторни подстанции.

При артилерийски обстрел на Горловка са били ранени две деца, а един мъж е загинал. Децата са били веднага хоспитализирани с шрапнелни ранения от различна степен.

«Вечерта бе обстрелян централният градски район на Горловка. Няколко сгради са напълно разрушени. Две деца са хоспитализирани, едното е на годинка, а второто е на 4-5. По-малкото има шрапнелно ранение и отворена рана на дясното бедро», се казва в съобщението на Министерството на извънредните ситуации на ДНР.

Също така от пресслужбата съобщиха, че сградата, в която са били ранени децата, множество шрапнелни ранения са получили и две жени. Сградата е изгоряла напълно.

Това съобщиха от Министерството на извънредните ситуации на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР).

Според данните на ведомството, няколко къщи са напълно разрушени.

Ръководителите на Донецка и Луганска народни републики излязоха със съвместно заявление, с което настояват Русия да принуди Киев да свали икономическата блокада на Донбас, а също да спре доставките на въглища в Украйна. Основно става дума за онези марки, които има в Новорусия.

„Миньорите и целия народ на Донбас се обръщат към миньорите и правителството на Русия: Не изпращайте на Украйна въглища на онези марки, които има в Донбас, както и онези, които преди войната Украйна е изкупувала от нас. Необходимо е Киев да бъде принуден, да свали икономичната блокада на Донбас. Да бъдат принудени да купуват въглища от нашите мини. Да плащат за нашия труд. В противен случай стотици предприятия и милиони хора ще бъдат обречени на разорение и глад”, се казва още в изявлението на ЛНР и ДНР.

По-рано стана известно, че украинските власти са спрели изплащането на заплатите, пенсиите и социалните помощи на жителите на Донбас. Сега заплатите, пенсиите и социалните помощи ще получават само онези жители на Донбас, които доброволно са напуснали района и са регистрирани в Украйна като мигранти. На 15 ноември украинския президент Петро Порошенко с указа си прекрати дейността на всички предприятия в Донбас.

Напомняме, че по-рано президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че украинските сили ще обявят 9 декември за ден на мълчанието или т.н. «режим на тишината» в Донбас.