Украинската армия продължава да нарушава примирието

Опълченците на Донбас съобщават за постоянни нарушения на минските договорености от страна на украинската армия, предаде руският телевизионен канал „Звезда”.

През изминалото денонощия въоръжените сили на Украйна са нарушили режима за прекратяване на огъня 52 пъти, заяви зам.-командващият на щаба на опълчението на Донецка народна република (ДНР) Едуард Басурин.

„Само за едно денонощие режимът за прекратяване на огъня е нарушен 52 пъти, а през нощта 16 пъти. По-голямата част от нарушенията е фиксирана в района Широкино (в южната част на Донецка област).

При артилерийски обстрели украинските военни са използвали оръдие Д-30. Също така са забелязани нарушения в района на донецкото летище”, заяви Басурин.

По данни на ДНР през последното денонощие са били нанесени не по-малко 35 артилерийски удара, в резултат на което са ранени 5 души. Снаряд се взриви на покрива на жп гарата в Донецк. Под обстрела се озовала и една от централните електроподстанции на града.

Припомняме, че режимът за прекратяване на огъня е една от основните точки в договореностите, постигнати в Минск през февруари.