Украинската армия отново използва военна авиация

Над 40 мирни граждани, в това число и деца са загинали в резултат на серия от въздушни удари, нанесени от украинската авиация в Горловка, твърди донецки представител. За бомбардировките и жертвите съобщи говорителят на министерството на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република Едуард Басурин, цитиран от ТАСС и БТА.
По думите му са нанесени значителни щети на инфраструктурата на града и на жилищните райони. Басурин казва, че обстрелът станал в неделя и украинските военни за първи път от лятото на миналата година прибягват до военна авиация.Басурин поясни, че ударите са нанесени във втората половина на деня вчера. Той уточни, че само една бомба от типа ФАБ-500 съставлява 500 килограма и радиусът на пораженията от нея в гъсто населени места е не по-малък от 200 метра.

Франк-Валтер Щайнмайер: Не се знае дали изобщо ще има ли срещи в „нормандския формат“

Страните, участващи в процеса на овладяване на кризата в Украйна, трябва да положат усилия за достигане до компромис, заяви външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, предаде ТАСС, цитирана от Агенция „Фокус“.

Усилията са уморителни”, отбеляза той и допълни, че все още никой не може да каже дали тази седмица ще се състоят преговори на ниво външни министри във формата на „нормандската четворка”(Русия, Украйна, Германия и Франция) и дали изобщо ще се проведе среща на високо ниво в същия този формат в Астана.

Трябват ни надеждни сигнали за готовност за изпълнение на Минските договорености”, поясни Щайнмайер.