Украинската армия обстреля колона с бежанци, петима души загинаха

Петима души загинаха при обстрела на украинската армия на хуманитарна колона от бежанци, която напускала гр. Дебалцево във вторник.

Заместник-командирът на опълчението на ДНР Едуард Басурин съобщи, че колоната, съставена от осем леки автомобила и два микробуса, в които пътували мирни граждани, се е опитвала да излезе от Чернухино по създадения хуманитарен коридор. При опита да напусне населеното място колоната е била обстреляна от военни от Националната гвардия, в резултат на което загинали 5-ма души. Оцелелите мирни жители се върнали обратно в Чернухино.

„Военните обстреляха хуманитарната колона с бежанците от Дебалцево… Първата кола се запали, загинаха петима души“, каза Басурин.

В Углегорск, намиращ се до Дебалцево, ожесточените боеве продължават вече повече от седмица. Според Басурин от там са били евакуирани над хиляда души.

„Общо от Углегорск бяха евакуирани над хиляда души. Ние трябваше да евакуираме хората под артилерийския огън. Днес се провежда операция за проверка по адреси за останали хора в това населено място“, каза още заместник-командирът на опълчението на ДНР.

Според Басурин в града са останали мирни жители, които не са искали да напуснат домовете си. „До обяд ще стане изцяло известна картината, но до този момент знаем само, че там са останали основно мъже, които не искаха да напуснат селището“, поясни той.

„Ние използваме три „Урал“-а за извозването на мирното население, защото е твърде опасно да останат под обстрела“, разказа пред РИА Новости началник щаба на опълчението на Енакиево, Михаил.

По данни на щаба от обстрела в Углегорск са загинали няколко десетки мирни жители. „Точния брой никой не може да каже, защото никой още не ги е събрал. Телата на хората лежат по дворовете и домовете им“, разказва Михаил.

В момента Углегорск е потресаваща гледка. След като силите на опълчението превзеха всички ключови кръстовища, украинската артилерия започна да атакува жилищните квартали с реактивни системи за залпов огън „Град“ и „Ураган“, 120-милиметрови миномети, далекобойна артилерия и 152-милиметрови самоходни артилерийски установки. В момента в града не са останали сгради, които да не са повредени от обстрела. Там няма вода, отопление и електричество, а местните жители се крият в мазетата.

„Стоях в мазето пет дни. Там е много студено, но се страхувах да изляза навън. „Град“ уцели плевнята ни“, разказва местна жителка.

Углегорск е малък град в Донецка област, намиращ се на 5 километра източно от Горловка. Градчето се превърна в една от горещите точки при сблъсъците между опълчението и украинските военни. В момента Углегорск се намира изцяло под контрола на опълчението, и сега се провежда „прочистване“ на останалите украински отряди и снайперисти. Украинските военни отвръщат с артилерийски огън откъм Дебалцево. Взимайки контрола над Углегорск, опълчението разчита да укрепи обкръжаването на Дебалцево.

Едуард Басурин съобщи, че опълченците са закрепили позициите си в западните покрайнини на Дебалцево.

„Продължавайки да изтикват противника от града, съединенията на министерството на отбраната на ДНР днес излязоха и укрепиха позиции в района на трасето Дебалцево-Артьомовск“, поясни Басурин.

Според него опълченците са успели да заемат и оборудват за отбрана високите места около трасето.

За първи път от възникването на конфликта в Донбас опълчението използва самолет, за да атакува украинската армия по въздух. Су-25 атакува колоната от украински военни, идващи за подкрепление в Дебалцево.

Представителят на отбраната на ДНР Едуард Басурин потвърди също и информацията за използване от страна на украинската армия на заградителни отряди.

Той разказа, че в с. Могила Острая военните от подразделение 169 на ВС на Украйна се опитали да отстъпят. При опита да го сторят по тях бил открит огън от украинския танков взвод на батальона на Националната гвардия „Днепр“, в резултат на което на място загинали седем украински военни, а още 15 били ранени.

Загубите от страна на украинската армия след възобновяването на сраженията в Донбас са 1738 убити, каза още Басурин.

„Общо от началото на възобновените активни бойни действия противникът е загубил 3 самолета, 1 хеликоптер, 146 танка, 114 БМП, 91 оръдия, 64 автомобила. Убити са 1738 войника и 52-ма украински военни са взети в плен“, поясни Басурин.

Той съобщи също, че във вторник украинската армия за първи път е обстреляла Донецк с реактивната система за залпов огън „Смерч“. За доказателство Басурин представи част от открита ракета.

„Смерч“ е съветска система за залпов огън с калибър 300 мм. Всяка ракета съдържа половин милион поразяващи елементи. Максималната далечина на стрелбата е 90 км, а територията на поразяване на един залп от 12 ракети достига до 67 хектара.

В сряда снаряд, изстрелян от украинските военни, се взриви в местна болница, в резултат на което има загинали и ранени, чийто брой към момента е неизвестен.

На свой ред специалната мониторингова мисия (СММ) на ОССЕ в Украйна е установила, че обстрелът на жилищните квартали на Луганск на 27 януари е бил с помощта на касетъчни снаряди.

„СММ определи, че върху части от сградите има повреди, характерни за осколъчните елементи на касетъчните боеприпаси“, се казва в доклада на ОССЕ.