Украинската армия имитира изтегляне на тежкото въоръжение

Украинската страна е изтеглила от линията на съприкосновение с опълчението на ДНР далеч не цялото си тежко въоръжение, както бе определено от споразуменията в Минск. Това заяви пред журналисти представителят на РФ в Съвместния център за контрол и координация на прекратяването на огъня в Донбас генерал-полковник Александър Ленцов.

„Предизвиква опасение фактът, че на 4 март украинската страна е изтеглила само противотанковото въоръжение, докато в това време голяма част от мирните жители загиват в резултат от артилерийски и минометен обстрел”, заяви Ленцов, като допълни, че украинските подразделения трябва  да приключат изтеглянето на тежката техника до 7 март.

Ленцов каза още, че Луганската и Донацката народни републики от своя страна за „приключили изтеглянето на 100 процента”.

Според Ленцов, всички случаи на нарушаване на режима за прекратяване на огъня от двете страни ще бъдат задълбочено разследвани. „Само за изминалото денонощие бяха регистрирани 25 обстрела на летището от стрелково оръжие и още 10 минометни”, каза представителят на Русия в СЦКК и добави, че минометният обстрел е произведен от украинската страна. Според Ленцов, като цяло „режимът на тишина” се спазва и от двете страни.

По информация на жители на Донецк, които са пътували в Запорожка област, командването на украинските войски продължава да увеличава бронираната техника: танкове, самоходни артилерийски установки, бойни машини на пехотата и прочие въоръжение, и извършва дислокация на жива сила.

Бронираната техника е съсредоточена в районите в Запорожка област, граничещи със западните и югозападните райони на бившата Донецка област, или с други думи, на териториите на ДНР, временно окупирани от военните сили на Украйна.

Прехвърляните на изток в Запорожка област бронетанкови сили трудно могат да бъдат открити с просто око или дори със спътник. Всички танкове, САУ, БТР-и и др. са разположени в изоставени предприятия, пустеещи ферми и хамбари, намиращи се далеч от жилищните части.

Отбелязано е, че няма нови модели бронирана техника сред тези, които са отправени към границите на Донбас. Цялата техника е произведена през 70-80-те години на миналия век и по всяка вероятност, е стояла дълго време в складовете, останали като наследство още от Съветската армия.

Концентрирането на бронирана техника в близост до зоната на бойните действия показва, че ръководството на Украйна не е настроено за мир.