Уилям Хейг: Днешната криза е нищо, Европа я очаква истински ураган

Кризата в един от основополагащите проекти на ЕС- зоната на Шенгенското споразумение, поставя под заплаха съществуването на самата европейска общност в днешния й вид, пише бившият външен министър на Великобритания и бивш лидер на Консервативната партия Уилям Хейг в своя публикация в британския вестник The Telegtaph, предаде РИА Новости.

По данни на ООН, близо половината от ръста на населението в рамките на следващите 35 години ще е в Африка, отбелязва Хейг. Цифрите са поразителни: към 2015 г. само африканското население ще нарасне с 1,3 млрд. души, което е два пъти и половина повече от сегашното население на Европейския съюз, а ежедневният прираст в Африка и Западна Азия ще превиши 110 хил. души. Нестабилната политическа ситуация в отделни територии от тези региони и наличието на множество „провалени държави“  са факторите, поради които европейският континент ще трябва да приеме още по-голям брой бежанци.

„С помощта на тези цифри може да се погледне по друг начин на днешната криза, предизвикана от ежедневното преселване на няколко хиляди мигранти. Явлението, на което станахме свидетели през последните месеци, е само намек за това, което може да се случи в бъдеще, лек ветрец в предверието на истинския ураган“, пише бившият британски министър.