Удар от въздуха: Руските крилати ракети

Изминаха почти 45 години от този момент, когато за първи път в бойни условия беше използвано противокорабно ракетно оръжие. И получи оценка «отлично»!

На 27 октомври 1967 г. два египетски ракетни катера проект 183Р съветско производство атакуваха в района на Порт-Саид израелския есминец Eilat, навлязъл в териториалните води на арабската държава. В 17,19 ч. стартирала първата ракета П-15, а в 17,23 – четвъртата, която попада вече в отломките на кораба.

Първата руска тежка ракета „Протон” е създадена от авиационния и ракетния инструктор Виктор Н. Бугайски.

На нейната база, чрез модернизация, е създадена ракетата-носител „Протон-М”, която може да изведе на геостационарна орбита полезен товар от 3,25 тона.

Очаква се скоро да бъде експлоатирана „Ангара”, която може да изведе в орбита 12,7 тона полезен товар.

През 1971 г. Бугайски участва в разработването на авиационната ракета от класа „въздух-повърхност” с малък радиус на действие – Х-25, която е приета на въоръжени през 1976 г.

Х-25 е семейство тактически ракети с десет модификации. Най-мощната от тях може да пробие бетонни плочи, дебели един метър. Х-25 се използват срещу бронирана техника, морски цели, инженерни укрепления, радиолокационни станции.

От модификациите има две, уникални за времето си ракети: противолокационната ракета Х-25ПМУ и модулната Х-25ПМ.

Ракетата се използва на самолети и вертолети, включително и по-съвременни: Су-17, Су-24, Су-25, Су-27, МиГ-27, МиГ-29, МиГ-31, Ка-50.

Най-новото оръжие, което разработва Бугайски, е Х-35, но поради различни причини ракетата започва да постъпва в частите през 2004 г.

Х-35 е околозвукова противокорабна ракета, която работи в състава на корабния комплекс „Уран” и наземния комплекс „Бал”.

Едно от най-важните достойнства на Х-35 е неуязвимостта й за средствата на ПВО на противника; тя има апаратура за радиоелектронна борба.

Впрочем, и в Русия е създадена високоточна противокорабна ракета с малка далекобойност. ПКР «Нептун» в като инициатива е разработена от едно предприятията корпорацията «Тактическо ракетно въоръжение».

Тя може да поразява морски цели, при това не толкова малки, на разстояние до 40 км, а се разполагат на катери с водоизместване от 40 т и повече.

Източник: https://infobalkani.wordpress.com