Убитите българи в Украйна – няколко, мобилизираните – не е ясно

Убитите етнически българи в Украйна са няколко, а броят на мобилизираните във военните действия не е ясен. Това обяви посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи. Той беше в парламента за разговори с политическите сили в България, по време на които ги запозна с последните събития в Източна Украйна.

„Загинали са няколко души българи“, каза посланикът. Той не потвърди информацията за 40 убити и призова да се внимава с информацията по този „извънредно деликатен и чувствителен въпрос“.

Балтажи не можа да съобщи и броя на мобилизираните на страната на Украйна във военните действия етнически българи. Причината е, че не се води статистика по езиков, религиозен или друг принцип за хората, които се мобилизират. „Украинските етнически българи са част от украинското общество. Всички хора, които са мобилизирани, защитават териториалната цялост и свободата. Това е свещен дълг на всеки гражданин на една държава“, каза украинският посланик.

Балтажи обясни, че е информиран за протестите сред етническите българи срещу мобилизацията. Той обаче обясни, че докато едните протестират, други, сред които и българи, се записват доброволци. „Българите сами си решават, но да не забравяме, че те са украински граждани и всичко трябва да се решава в правното поле“, каза още посланикът.

Той обясни и че не вижда заплаха от масово преселение на етнически българи от Украйна в България. „Те трябва да се питат дали са готови“, каза още Балтажи и допълни, че България също трябва да се запита дали е готова за това.