Убиецът на ПРО ще постъпи на въоръжение в руската армия през 2016 г.

29-та гвардейска дивизия (Иркутск) ще стане първата от съединенията на РВСН, която ще бъде оборудвана с най-новия стратегически комплекс „Рубеж“ с междуконтиненталната балистична ракета РС-26. Серийното производство на оръжието, по информация на ТАСС, се очаква да бъде започнато в края на тази година, а през 2016 г. новият комплекс трябва да застъпи на бойно дежурство в Сибир.

„Рубеж“ е своеобразният отговор на Русия на строителството на обекти за противоракетна отбрана на САЩ в Полша, Румъния и други европейски страни. Косвено това потвърждава кратката, но достатъчно красноречивата характеристика, която даде на стратегическия комплекс руският вицепремиер Дмитрий Рогозин: той нарече РС-26 „убиецът на ПРО“.

Работата е там, че новата ракета се характеризира с бърз и кратък старт – активния участък тя преминава за по-малко от 5 минути. За това време наземните средства за проследяване на НАТО в Европа трудно биха фиксирали изстрелването. А и да унищожат ракетата, имайки предвид относително неголямото разстояние до целта, също едва ли би се получило.

Ракетата РС-26 също така се планира да бъде изстрелвана само от подвижен грунтов комплекс, като вариант за изстрелване от силоз за нея не е предвиден. Мобилността на новия комплекс гарантира неговата сигурност при ответен удар.

Според някои доклади, на РС-26 ще бъдат установени блокове с усъвършенствано бойно оборудване и увеличени маневрени характеристики. Експертите твърдят, че през цялото време на полета ракетата постоянно ще променя височината и посоката си. След отделянето от носителя ядрените бойни глави с индивидуално насочване ще продължат да маневрират и ще наберат такава скорост, че просто ще станат невидими за радарите. Всичко това прави „Рубеж“ неуязвим за системите за ПРО.

Когато отвъд океана разбраха за новите стратегически разработки в Русия, върху Москва се изсипа истински порой от обвинения. Във Вашингтон започнаха да говорят за нарушаване на договора за СНВ-3 и за игнориране от Русия на задълженията по ракетите със среден и малък обсег. Но това са напълно безпочвени обвинения. В договора за стратегическите настъпателни оръжия са изброени ядрените комплекси, попадащи под ограничението. Нито „Рубеж“, нито новата тежка ракета „Сармат“, чиито изпитания са планирани за началото на следващата година, фигурират в списъка.