Тържествено откриване на паметна плоча на ген. Александър Александрович Пушкин в гр. Златарица

На 19 юли 2014 година в гр. Златарица беше открита паметна плоча по случай 100 години от смъртта на генерал Александър Александрович Пушкин.

Паметната плоча е монтирана на музея „Старо класно училище“, където е бил щабът на руските войски. Изработването на плочата е финансирано от Национално Движение Русофили, Сдружение „Роден край“ и Международна славянска община „Перун“, с подкрепата и съдействието на Община Златарица, местни патриоти и почетни граждани на града.

На значимото събитие присъстваха много граждани и гости на гр. Златарица.

Тържествената церемония започна с камбанен звън и изпълнение от местни самодейци на химните на България и Русия и песен за Златарица. Кметът на община Златарица, господин Пенчо Чанев, поздрави присъстващите гости и граждани на града със значимото събитие. В емоционалното си слово той подчерта голямата историческа роля на руските освободители и по-специално бойните заслуги на полковник Александър Александрович Пушкин. Той благодари на инициаторите и изпълнителите на паметната плоча.

Местният краевед и историк господин Петър Влахов разказа интересни подробности от биографията на полковник Пушкин, акцентирайки на високите му морални качества и достойнства на офицер и командир на 13-и Нарвски кавалерийски полк, участието и приносът му за освобождаване на Златарица. По заповед на генерал Радин е сформиран специален отряд, съставен  от Хусарския полк, Охотския полк и две батареи, под командването на полк. Пушкин, за справяне с турците от с. Горско ново  село до Беброво. Задачата е изпълнена успешно.  В словото си той проследи и разкри малко известни моменти от хода на руските войски и боевете в района на Златарица и тяхното решаващо значение за изхода на Руско-турската война, в които сражения участват и български опълченски отряди.

Беше прочетен поздравителен адрес от Областния управител на обл. Велико Търново господин Георги Рачев.

Untitled

Слово поднесе господин Георги Николов, представител на Национално Движение Русофили, активно участващ в организирането и изработването на паметната плоча.

Picture_411-2

След откриването на плочата тя беше осветена от свещеници.

На състоялата се кръгла маса продължиха дискусиите за историческите събития и отношенията между руските войници и местните хора. Емоционално и с голямо вълнение господин Богомил Николов, почетен гражданин на Златарица и инициатор за поставяне на плочата, разказа спомени на своята баба за полаганите от населението грижи за руските войници , които са смятани за освободители, а не за окупатори.Ген Емил Миланов -Председател на Международна славянска община „Перун“  подчерта историческото значение на Русия, интересите на западните държави  и  славянските ценности.

Помощникът на военното аташе на Руската Федерация – Максим Викторович благодари за съхранената памет, уважение и признателност на българския народ към руските освободители и пожела хубавите отношения между България и Русия да не остават в миналото, а да се съхранят и да продължат и в бъдещето.