Туск: Уверен съм, че санкциите срещу Русия ще бъдат продължени

Санкциите на ЕС по отношение на Русия ще бъдат продължени през следващия срок. Това заяви   председателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на съвместна пресконференция с премиера на Финландия Юха Сипия, цитиран от ТАСС.

„Ситуацията в момента е ясна и позицията на ЕС е такава, че сме длъжни да обвържем санкциите против Русия с изпълнението на Минските споразумения“, посочи той. „Уверен съм, че ще удължим санкциите. Смятам, че решението за продължение може да бъде взето още преди заседанието на Европейския съвет“, продължи Туск.

Той също така заяви, че е необходима дискусия за това как да бъдат построени отношенията с Русия. „Както посочват в това число и някои наши ръководители (от страни в ЕС), на нас ние нужна задълбочена дискусия не само за санкциите, но и за нашите отношения с Русия“, посочи още председателят на Европейския съвет.

По време на своята пресконференция Туск също така заяви, че за него е трудно да се настрои оптимистично за изхода от референдума за отделянето на Великобритания от ЕС, който трябва да се проведе другата седмица на 23 юни. „Знам, че за нас е много трудно днес да бъдем оптимисти, знаем последните социологически проучвания“, заяви той, цитиран от АФП, като добави, че въпреки това напускането на Лондон сега „няма никакъв смисъл“.