Турчинов внесе декларация „за борба за освобождаване на Украйна”

В документа, който е със заглавие „за борба на освобождаване на Украйна” се описва, че единствения „нескрит мотив на Руската Федерация” в решението за присъединяването на Крим и Севастопол към състава на РФ е прословутата доктрина „разрастване на руския свят”. С този документ, настоящият президент на Украйна Александър Турчинов инициира призив към международната общност да не се признава анекса на Крим, съобщи РИА Новости.

„За първи път след края на Втората световна война признатите граници на Европа цинично биват „преначертавани” от страната, което според многостранни и двустранни договори гарантира териториалната цялост на Украйна, неприкосновеността и ненарушимостта на границите й. Единственият неприкрит мотив на Руската федерация в осъществяването на това международно престъпление е прословутата доктрина за „разрастване на руския свят”, се казва в документа.

Също така, в документа се казва, че народът на Украйна никога няма да признае анексирането на Крим и ще се бори за освобождаването му от окупаторите. „Върховната Рада на Украйна се обръща към членовете на международната общност с настоятелната молба да се въздържат от международно признаване на така наричаната „Република Крим“ и анекса на Крим и Севастопол в състава на русия в качеството на нови субекти на Федерацията“, се казва в проектодекларацията.

„От името на украинския народ Върховната Рада заявява, че Крим е бил, е и ще бъде в състава на Украйна. Украинският народ никога и при никакви условия няма да прекрати борбата за освобождаването на Крим от окупаторите, независимо колко тежка и продължителна е борбата“, се подчертава в документа.