Турция, Украйна и кримските татари

Автор: Боян Чуков.

На 21 ноември 2015 г. във всички градове и села на полуостров Крим бе прекъснато захранването с електричество. Неизвестни лица взривиха на украинска територия четири от високоволтовите далекопроводи, които захранват кримските населени пунктове. Изпратените ремонтни бригади не успяха да поправят нанесените от взривовете повреди. Техниците бяха възпрепятствани да извършат своята ремонтна дейност. Попречиха им антируски настроени активисти от кримските татари.

Мустафа Джемилев, исторически лидер на антируските татари се изгаври със създалата се ситуация и заяви: „Аз не знам дали са взривявали стълбовете или вятърът ги е свалил”. Още на 20 септември основните пътища към Крим са блокирани от хората на Джемилев с цел да не се допуска украинска селскостопанска продукция на полуострова. Нещо като продоволствена блокада с лозунг: „Да не допуснем търговия с окупаторите”. Част от въпросните татарски активисти, бяха прехвърлени около взривените стълбове. Именно те не разрешават на електротехниците да отремонтират далекопроводите. В Крим татарите са около 250 000. Най-много са в Турция – 5 милиона. Един от тях е Ахмет Давутоглу, министър-председател на южната ни съседка. Той е кримски татарин. След Втората световна война ЦРУ започва да превербова мюсюлмани, които са работили за Третия райх и са успели да избягат от СССР. Те са включени в American Committee for the Liberation of the Peoples of Russia. По време на Студената война ЦРУ ползва активно агенти татари, за саботиране на съветската икономика. Един от тях е Мустафа Джемилев. Той е съден седем пъти за връзки с ЦРУ. Лежи в съветски затвор 10 години. Помилван е от Михаил Горбачов и излиза на свобода.

На 8 май 2007 година в Тернопол, западна Украйна, Мустафа Джемилев участва в учредителен конгрес на Антиимпериалистически фронт, който се координира от ЦРУ. На мероприятието присъстват нацистки и ислямистки организации. Фронтът единодушно избира за свой лидер печално известния Дмитро Ярош, ръководител на „Десен сектор”.

През 2013 година Мустафа Джемилев започва кампания срещу признаването на арменския геноцид в Украйна. Заплашва правителството в Киев с репресии, ако посегне на „честта” на Турция. Активистите на Мустафа Джемилев се включват много активно през 2013-2014 г. в Майдана в украинската столица. Някои от тях, които заминават като джихадисти в Сирия, по-късно с помощта на турските специални служби се връщат в Киев за да свалят президента Янукович заедно с неофашистките групи на „Десен сектор”.

Мустафа Джемилев се противопоставя на организирания референдум за присъединяване на Крим към Руската федерация. Той специално отива в Анкара. И на съвместна пресконференция Джемилев заедно с Ахмед Давутоглу призовават за бойкот на референдума. През 2014 година Мустафа Джемилев е приет в седалището на НАТО в Брюксел.

Реджеп Ердоган и Ахмед Давутоглу на 25 ноември 2014 година организират специална среща с делегация от антируски настроени кримски татари, начело на която са Мустафа Джемилев и неговият заместник Рефат Чубаров. Това е директно предизвикателство към Владимир Путин. Броени дни след тази среща руският президент е на официално посещение в Анкара.

На 27 април 2015 година Владимир Путин е остро атакуван от Реджеп Ердоган. Поводът е речта на руския президент в Ереван по време на официално мероприятие в памет на масовите убийства на арменци в Османската империя. Турският президент  заявява, че „Русия трябва да отговори за Крим и Украйна, преди да нарича геноцид убийството на арменци в Османската империя”.

На 1 август 2015 година в турската столица се провежда Световен конгрес на татарите. Председателства Мустафа Джемилев. На трибуната са министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин и турският вицепремиер Нюман Куртулмуш. На конгреса присъстват 700 делегати от 200 организации. В края на мероприятието Мустафа Джемилев обявява, че се създава международна мюсюлманска бригада за превземане на Крим.

Въоръженото подразделение ще бъде дислоцирано в Херсон, където е настанено и временното правителство на полуострова. Мюсюлманската бригада ще се попълва с бойци от Татарстан, Чечения, Узбекистан, Азербайджан и Грузия. След конгреса Мустафа Джемилев и Рефат Чубаров са приети тържествено от турския президент Реджеп Ердоган. Мюсюлманската бригада в Херсон очевидно се подготвя да нахлуе един ден в Крим.

На 2 август 2015 г. кримските татари в Москва предават на турското посолство в Русия обръщение до президента Реджеп Ердоган. Те го молят да възпрепятства дейността на Мустафа Джемилев и Рефат Чубаров. В обръщението се отбелязва, че Джемилев и Чубаров водят на турска територия деструктивна политика и дейност , която е насочена към дестабилизиране на социално-политическата обстановка в Крим. На полуострова са поканени представители на татарите, които живеят в Турция, за да се запознаят лично с обстановката там. Обръщението остава без отговор.

Последните събития около сирийския конфликт, както и в Украйна, показват, че тези две страни, Турция и Украйна, се подготвят да оформят югозападния фронт срещу Руската федерация. Създаден е уникален съюз срещу Москва. Съюз между ислямисти и неофашисти. Между последователи на „Мюсюлманските братя” и последователи на Степан Бандера.

 

Източник: a-specto.bg.