Турция, Полша и Румъния се обявиха за разширяване на системите ПРО

Външните министри на Турция, Полша и Румъния подкрепят идеята за разширяване на системите за противоракетна отбрана (ПРО) на трите страни. Това заяви външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу на пресконференцията след политически и военни консултации между министрите на трите страни във Варшава, предаде РИА Новости.

„НАТО има балистични ракети (зенитно-ракетни комплекси Patriot – бел. ред.) и в Турция. Те са разположени в трите страни за целите на отбраната. Ние се обединихме около мнението, че противоракетните системи трябва да бъдат разширени така, че да обезпечават защитата и на трите страни и тяхното население“, заяви Чавушоглу, цитиран от агенция Anadolu.

Според него, сериозна опасност за сигурността и стабилността в региона представлява „агресивната позиция на Русия“. Чавушоглу отбеляза, че има голямо значение факта, че руският президент се е обявил „против съюзниците от НАТО в страна, която се явява член на Северноатлантическия алианс“.

По време на визитата си в Гърция през май, Владимир Путин заяви, че разполагането на ПРО на САЩ в Румъния се отразява негативно на световната сигурност. Руският президент добави, че навремето САЩ в едностранен ред са напуснали Договора за противоракетна отбрана и всъщност са започнали да подкопават фундаменталните основи на международната сигурност.

Първият обект на американските системи за ПРО в Източна Европа заработи в Южна Румъния. Малко по-късно аналогичен обект се появи на територията на Полша. Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Русия ще бъде принудена да реагира на тези действия. По неговите думи, в установките за ПРО в Румъния могат да бъдат разполагани ударни комплекси.