Турция отмени новите паспортни правила за руски граждани

Турция отмени новите правила за влизане на руснаци на територията на страната. До края на годината руски туристи ще могат да посещават Турция със задграничните си паспорти, действащи през периода на пътуването. Това съобщи «Всемирная Россия», позовавайки се на съобщението на Руския туристически съюз.

Напомняме, че преди дни, Турция въведе нов закон, съгласно който задграничните паспорти на посетителите в страната трябва да са валидни поне четири месеца след влизането на турска територия.  При това, нововъведението влезе в сила от 11 април, а съответната информация излезе на официалния сайт на турското посолство едва след няколко дни, след като законът бе приет. Хиляди руски туристи се сблъскаха с проблеми, а преди дни двама руски граждани, дошли на почивка в страната били депортирани от Анкара в Москва. Те се оплакаха, че към момента на купуването на билетите им, единственото изискване е било паспортите им да са валидни, а в последствие по средата на почивката им, турските власти променили законодателството.

Въпросният случай събуди голямо възмущение сред туристите от Русия. Непосредствено след депортирането на туристите, Руският туристически съюз се обърна към турското правителство с молба новото правило да бъде въведено с отсрочка за руснаците, тъй като през почивните дни в началото на месец май се очаква хиляди руснаци да посетят Турция, но много от тях няма да могат да се възползват от вече закупените билети и резервации благодарение на новото законодателство.