Турция може да загуби до 9 млрд. долара от влошаването на отношенията й с Русия

При най-лошия сценарий на развитие на отношенията с Русия Турция ще загуби 9 млрд. долара. Това заяви в понеделник в ефира на телевизия NTV турският вицепремиер Мехмет Шимшек, предаде ТАСС.

„Ние смятаме Русия за наш важен партньор и не искаме напрежение в отношенията. От първите дни на кризата ние обсъждахме всички аспекти и се готвехме да приемем мерки, ако Русия и в бъдеще не се съгласи на диалог. При най-лошия сценарий Турция ще загуби около 9 млрд. долара. Това е от порядъка на 0,3-0,4 % от нашия БВП. Надявам се, че диалог все пак ще има“, заяви той.

Шимшек добави, че турските ведомства са обсъдили плановете за реагиране в икономическата сфера на санкциите на Русия. „Готови са мерките, отнасящи се до зависимостта на Турция от Русия в енергийната сфера. Аз изпратих предложенията до премиера. Броят на туристите (от РФ) се понижи с 603 хиляди, има забавяния в строителния сектор“, каза той.

Мерките за намаляването на последствията от въведените от Русия санкции срещу Турция във връзка с инцидента със сваления бомбардировач Су-24 могат да бъдат оповестени публично на 8 декември. Те ще бъдат обявени от премиера Ахмет Давутоглу, съобщават местни медии.

Във вторник турският премиер традиционно се обръща към парламента на заседание на управляващата Партия за справедливост и развитие и както се очаква, именно там ще бъде огласен „антисанкционният пакет“.

Министърът на икономиката на Турция Мустафа Елиташ съобщи, че в рамките на дадените от премиера указания, заинтересованите министерства и ведомства са провели съвещание за оценка на създалата се ситуация и въздействието й върху вноса и износа. Предложенията, прозвучали на това съвещание, както и различни алтернативи, са били представени на премиера. „Най-вероятно във вторник премиерът ще ги оповести. Всички могат да бъдат спокойни относно това, че никой няма да пострада от търговията с Русия, затова не се паникьосвайте“, цитира думите на турския министър на икономиката вестник Hürriyet.

Според Елиташ, ще бъдат проучени и определени пазарите, които са алтернативни на Русия. „Тази работа ще бъде оглавена от министерството на икономиката“, заяви той, като добави, че тя ще се провежда съвместно с професионалните обединения, като Съюза на търговските палати и борсите, Съюза на експертите, различни НПО и представители на деловите кръгове. „Това пряко засяга частния сектор, и задачата ни като държава е да изработим решения за ликвидиране на извънредната ситуация, с която той се сблъсква“, отбеляза турският министър.