Турция иска да разцепи Ирак на три

Иракското правителство възобнови искането си за пълното изтегляне на турските войски от негова територия, настоявайки Анкара да се съобразява със суверенитета на Ирак. Въпреки че Ирак отправи вече няколко пъти това искане през последните седмици и призова НАТО да принуди Турция незабавно да изтегли войските си, Турция отговаря, че въпросът за изтеглянето на нейните войски от Ирак въобще не стои.

Последното съобщение от иракското правителство дойде ден, след като Турция изтегли част от контингента си в тренировъчния лагер в на север в Башика, близо до турската граница, в опит да намали напрежението, което се появи напоследък между Багдад и Анкара. Иракски експерти преценяват, че макар Турция да твърди, че нейните войски са в Ирак като част от мисия по обучение и за помощ на Ирак в битката срещу екстремизма, истинската цел на Анкара е битката срещу нейния противник Работническата партия на Кюрдистан (ПКК). “Турция е в Ирак от седмици и основната й цел е да се сражава срещу въоръжената ПКК. Тя дори не е взела на мушка нито една екстремистка групировка. Така нареченият „антитероризъм“ е лъжа. Това е неточно и некоректно.

Тяхната цел е да отслабят ПКК”, каза политическият анализатор Саад ал-Ал-Муталиби посочва, че ПКК действа активно в северен Ирак. Партията е определяна като терористична организация от турското правителство, тъй като търси независимост. За Турция разполагането на войски в северен Ирак не е само удар директно срещу ПКК, но също така и прекъсване на контактите със силите на сирийските кюрди, съобщи Ройтерс От друга страна Ирак е бил под управлението на турската отоманска империя. Днес западният сунитски регион на страната и кюрдският автономен регион все още чувстват влиянието на Турция. Турската военна операция в тези райони значително подобрява влиянието на Анкара, което влияе и върху ситуацията в Ирак. „Ние, иракчаните, мислим, че Турция има план да причини разцепването на Ирак на три независими части. Макар те да могат да бъдат обединени под флага на Ирак, което означава, че налице има правителство, те ще бъдат отделни.

Това положение на разделение има връзка с турските интереси“, преценява Ал-Муталиби. Експерти казват също така, че за иракското правителство е много сложно да изпрати войски в северен Ирак, тъй като то контролира само централните и южни шиитски райони. Ситуацията прави трудно за Ирак да се конкурира с Турция, доколкото Ирак вече е ангажирал почти целите си въоръжени сили във войната с тероризма. „Ако иракската армия беше в състояние, ако Ирак беше политически стабилен, ако нямаше екстремистки организации и тероризъм, ние директно щяхме да ударим турската армия, която влезе на наша територия. Но иракската армия е заета в сражения с екстремистки групировки, и Турция знае това. Ирак не е в състояние да отвори още един фронт“, каза д-р Халид А. Абделсатар, инструктор в багдадския Колеж по политически науки.

Източник: БГНЕС.