Турция е на ръба на гражданска война

Турското правителство изглежда е решено да не гаси пожара, който избухна в кюрдския югоизток на страната, позволявайки му да се разпростре. Около 10 000 войници, подкрепяни от танкове, започнаха нови масирани операции в различни градове от региона, за да прочистят района от терористи от Работническата партия на Кюрдистан (ПКК).

Сраженията между силите за сигурност и младежкия клон на ПКК се водят в градските райони откакто бяха подновени в средата на юли, когато правителството обяви, че е замразило турско-кюрдските мирен процес, който продължи едва две години и половина. Беше замислено процесът да сложи край на продължаващия почти три десетилетия въоръжен бунт в страната, който е отнел живота на около 50 000 души, включително на хора от силите за сигурност, и то с невоенни средства. След провала на мирния процес и неговата замяна с тежки сражения от средата на юли, около 300 000 души бяха принудени да напуснат домовете си поради сраженията и комендантския час, а пък училища, правителствени сгради и частни къщи бяха разрушавани, а инфраструктурата – осакатена.

И въпреки всичко няма светлина в края на тунела за изход от този конфликт, който има сериозен потенциал да се разпространи в цяла Турция и да предизвика гражданска война. Напротив, турското правителство не предлага политическо решение за слагане край на конфликта, а вместо това е решено да продължи да се сражава с неотслабваща сила. Премиерът Ахмет Давутоглу заяви на 16 декември, че операциите срещу ПКК няма да останат недовършени и че те ще продължат, докато градовете не бъдат очистени от терористи.

Въпреки че Турция има 30-годишен боен опит, по време на който нито ПКК спря, нито правителството спечели войната срещу тази организация чрез военни средства. Турските опозиционни партии участват във войната на думи за нарастващото насилие с управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), поради което намалява надеждата, че парламентът може да бъде инструмент за прекратяване на конфликта в югоизточните райони. Всеки телевизионен канал обрисува картината на страна, която не е сериозна, що се отнася до сблъсъка с Ислямска държава.

Решителността за продължаване на боевете в югоизточната част на страната ясно показва загуба на посоката на управление на страната от турското правителство в момент, когато Турция е изправена пред множество предизвикателства в своя регион, със Сирия на юг, погълната от гражданска война, и смут в Ирак, което допълнително усложнява каквото и да е решение, което може да бъде намерено за кризата в региона. Свалянето на руски боен самолет от Турция в края на ноември, последвано от изпращането на допълнителни турски войски в Ирак, са действия, които имат неблагоприятни последици, продължават да засилват нейната роля като част от проблемите в региона, а не като фактор, променящ правилата на играта. Обикновено по това време на годината дейността на ПКК намалява, но е ясно, че те чувстват, че се намират в благоприятен момент.

Също така е много вероятно всички кюрди в региона да чувстват, че международната общност подкрепя техните цялостни искания за признаване. За Турция въпросът, особено в чужбина, е, че новините са много негативни, ми каза западен дипломат, който преди е работил в страната. „Всеки телевизионен канал обрисува картината на страна, която не е сериозна, що се отнася до сблъсъка с “Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ), свали руски самолет без основателна причина, мотае се когато става дума за затваряне на границата си със Сирия, нарушава суверенитета на Ирак с разполагане на войски в тази страна без разрешение, провали се в ограничаване на бежанския поток към Европа, сражава се със собствения си народ и, според Амнести интернешънъл, се държи зле с бежанците“, каза източникът. „Не, няма симпатия към Турция, и да бъда откровен, сегашното правителство е презирано.

Усещам, че нещата ще се влошат, и Русия няма да спре да засилва натиска. Вашингтон естествено ще каже правилните неща за подпомагане на Турция, но подозирам, че на много хора в правителството на САЩ им харесва факта, че [руският президент Владимир] Путин продължава да халосва [турския президент Реджеп Тайип] Ердоган при всяка възможност“, твърди моят източник.

Тук в Анкара турското правителство е заето с масирана пропаганда чрез медиите, над които то има почти пълен контрол, рисувайки картина на страна, която гледа сериозно на справянето с проблемите в региона, докато оправдава своя сблъсък със собствения си народ. И въпреки всичко няма светлина в края на тунела за изход от този конфликт.

При един от редките случаи, когато в контролираните от правителството медии се появи критичен глас, Алтан Тан, депутат от основната прокюрдска Народна демократична партия (НДП) каза по Си Ен Ен Тюрк на 16 декември, че в югоизточните райони на страната се води война. „Сега се разбра, че турското правителство е подготвило плановете за войната по-рано чрез промяна на законите за вътрешната сигурност и е направило инвестиции за изграждане на военни предни постове в региона, за да се подготви за извършване на основната работа по прекратяване на мирния процес и иницииране на сблъсъците“, каза той.

 

Автор: Лале Кемал, в. „Тудейс Заман“/ БГНЕС.