„Турски поток“ убива България като транзитьор на газ

„Турски поток“ убива България като транзитьор на газ. С този проект Русия прави байпас на Балканите. Това заяви за Факти.бг енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Той коментира новината, че Русия и Турция си стиснаха ръце за „Турски поток“.

Знаете, че „Турски поток“ е алтернатива на „Южен поток“, така че за какво говорим… С реализацията на първата тръба до Турция, фактически отпадат 14 млрд. куб. м. газ, които трябва да минат като транзит през България след 2019 г. до Истанбул.

Едновременно с това е напълно възможно да отпаднат и останалите количества руско синьо гориво за Гърция и Македония. В този случай „Турски поток“ е един байпас на Трансбалканския газопровод. Това прогнозира като последици за България от изграждането на „Турски поток“ проф. Атанас Тасев.

Той припомни, че още с първата тръба от „Турски поток“, основната част от газа от Русия за Турция се изтегля от българската газопреносна система. С втората тръба, която евентуално ще тръгне, те ще могат да транзитират газ за Гърция и Македония и в този обем са тези 3 млрд. куб.м., които ние получаваме по втората тръба при Негру Вода.

„С това се поставя кръст на Трансбалканския газопровод като система. Той физически остава, но тръбите и компресорните станции ще бъдат празни, ако всичко това се случи“, предупреди енергийният експерт.

Попитан, какво бъдеще ни очаква, проф. Атанас Тасев заяви, че „заради това правителството е излязло с проекта Газов хъб „Балкан“, за да може тези тръби, които остават празни да бъдат използвани. В това число като реверс от турското направление през интерконектора Гърция – България, през реверса с Гърция, интерконектора със Сърбия и Румъния, като евентуално с тези тръби, които са празни в Румъния да се направи връзка с новото енергийно трасе Ийстринг. Идеята е да се направи един цялостен маршрут Юг – Север през празните ни тръби. Това е решението“, препоръча проф. Атанас Тасев.

В сценариите за газовия хъб „Балкан“ не се изключва и една тръба руски газ да бъде доставяна до Паша дере, а от там нататък ние да се превърнем в дистрибутор. Тоест да заемем ролята на Германия в газовите доставки на Европа в южната й част, смята енергийният експерт.

„Знаете, че Германия всъщност е дистрибутор на „Северен поток 1“, а евентуално сега и на „Северен поток 2“, през газовите си системи „Опал“ и „Нел“. Те сега приемат тези 55 милиарда кубически метра газ“, припомни проф. Атанас Тасев.

По думите му в проекта на газовия хъб „Балкан“ има и две трасета за продължение. „Като дойде до тук тръбата тя може да тръгне обратно през Румъния и към Ийстринг. Сега се търсят инвеститори, които не включват руската страна, за да продължим с една тръба към Сърбия, а от там към Австрия“, обясни още експертът.

„Газовият хъб „Балкан“ е план „Б“, тоест по някакъв начин ние да можем да използваме нашите тръби. Дяволът не е толкова черен. Неприятно е, но имаме сценарий как да излезем от ситуацията“, подчерта проф. Атанас Тасев.

По думите му се очертава енергиен съюз между Турция, Русия, Саудитска арабия и Венецуела.

„Това изобщо не е приятно. Уверенията на Саудитска арабия е, че общо взето тенденцията е цената до края на годината да е 60 $ за барел. Това вече е геополитика. Те се противопоставят на Ирак и Иран, които са под американски контрол. Каквото и да правят няма да могат да компенсират рязкото намаляване на добива. Русия също не само, че замразява, но и намалява добива с около 700 хил. барела на ден. Пазарите вече реагираха на това, защото цената скочи над 50 $. Нищо добро не се очертава там, но ние имаме план „Б“ и той стъпка по стъпка се реализира“, увери проф. Атанас Тасев.

Според него, най-големият ни шанс ще е, когато открием в „Хан Аспарух“ и „Силистар“ собствен добив на газ.