„Турски поток“ слага край на доставките на газ през България за Турция

Газопроводът ще помогне на Русия да намали зависимостта си от транзита през Украйна, пише economic.bg

С пускането в експлоатация на морския участък от „Турски поток“ руският гигант „Газпром” ще спре доставките на газ за Турция през Румъния и България. Това се съобщава в междуправителственото споразумение между Русия и Турция, цитирано от Komersant.

„Страните изхождат от това, че руският газ, който се доставя за Турция през България, от датата на въвеждането в експлоатация на морския участък 1 (първата линия на „Турски поток”) ще бъде доставян по тази линия”, се съобщава в споразумението.

Междуправителственото споразумение гласи, че при пускането на „Турски поток“ за подаването на газ през територията на България е необходимо да се направят промени в точките на доставка и техническите спецификации. Промените няма да засегнат търговските условия на договорите.

Русия транспортира газ към Турция през „Син поток“ и Трансбалкански газопровод през Украйна, Молдова, Румъния и България. От споразумението следва, че с въвеждането в експлоатация на „Турски поток“ доставките на газ спират да се извършват през Трансбалкански газопровод .

Газопроводът ще помогне на Русия да намали зависимостта си от транзита през Украйна, който се използва за доставката на над 10% от газа за Европа.

Проектът „Турски поток“ бе представен от Русия през декември 2014 г. като замяна на „Южен поток“. Първоначално се планираше морският участък на съоръжението да има четири линии с мощност по 15.75 млрд. куб м всяка. Преговорите обаче бяха спрени, включително и заради кризата в руско-турските отношения. След преговори между президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган през август в Санкт Петербург бе решено работата по проекта да бъде възобновена.

По проект газопроводът ще минава по дъното на Черно море до европейската част на Турция и границата с Гърция. Дължината на морския участък ще бъде около 910 км, а на сухопътния – 180 к, Проектът е оценяван на 11.4 милиарда евро. Предполага се, че природният газ, доставян по първата тръба, ще бъде изцяло за задоволяване на нарастващите потребности на турския пазар.