Турски вестник: САЩ шантажират Турция заради системите С-400

Съединените щати шантажират Турция във връзка с намерението й за покупка от Русия на зенитни ракетни системи С-400, пише турският в. „Йени шафак“, цитиран от „Фокус“.

Според проправителственото издание Вашингтон оказва върху Турция натиск да се откаже от системите, подобен на този който е приложила и по време на плановете на Анкара да се сдобие с китайски системи за противовъздушна отбрана. В крайна сметка Турция се отказа от китайските системи, след като бе предупредена, че те няма как да бъдат интегрирани в цялостната система на НАТО.

Оказваният сега натиск идва в момент, когато бе постигната договореност на техническо ниво за покупката на руските системи и се очаква подписването на предварителен договор, отбелязва вестникът. Вашингтон обаче бил обезпокоен от перспективата и оказвал шантаж на турската страна.

Според „Йени шафак“ САЩ искали да продадат на Турция своите системи „Пейтриът“, но при определени условия, като целта им, както твърди вестникът, била да оставят Турция без защита.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган същевременно изрази недоумение вчера във връзка с безпокойствата на САЩ заради евентуална покупка на руските системи от Турция.

„Защо са разтревожени? Всяка страна има право да взима определени мерки за осигуряване на собствената си безопасност“, изтъкна турският лидер. „По повод на използването на друго оръжие те не проявяват обезпокоеност, а в случая със системите С-400 – проявяват“, каза той.

Ердоган потвърди също, че „преговорите са практически завършени“.