Турските предприятия зависят от руския пазар

Турските проекти и инвестиции в Русия , както и руските проекти на територията на Турция, струващи десетки милиарди долари може да се окажат погребани. Газопроводът „Турски поток“, строителството на АЕЦ „Акую“, авиотранспортните съобщения и туристическите посещения на Турция- всичко това сега е под заплаха. Правителството на Русия готви съответните мерки. Санкциите са двуостро оръжие. Но загубите на Турция ще се окажат забележително по-големи, пише „Взгляд“.

„Свалянето на Су-24 беше много силно, целенасочен и открито предизвикателство и Русия не може да си даде вид, че нищо не се е случило, ако иска да не загуби фасон и да се лиши от възможността да води каквато и да е сериозна политическа игра на международната арена.
Проектите „Турски поток“ и за строителството на АЕЦ бяха взаимно изгодни. Може да се спори до колко бяха рационални, но след случилото се за тях не може да става и дума.

Турските предприятия зависят от руския пазар, особен интерес представлява хранително-вкусовата и леката промишленост, в още по-голяма степен това се отнася до туризма. Поради това тези санкции ще се усетят силно. Русия също ще загуби, но в крайна сметка икономическата щета за Турция ще бъде по-съществена“, заяви председателят на Института по национална стратегия на Русия Михаил Ремизов.

 

Източник: focus-news.net.