Тръмп с нова порция бомбастични изказвания за НАТО, Русия и ЕС

Протегната ръка към Русия, „катастрофалната грешка на Меркел“ за мигрантите, „старомодното“ НАТО, „успехът“ на брекзит, след който ще има други страни, които ще напуснат ЕС. Така новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп захрани отново в неделя машината за противоречия.

Това стана в интервюта за европейската преса – в лондонския Times и германския Bild. Пет дни преди да поеме контрола начело на първата световна сила, милиардерът популист използва – както обикновено, шокиращи определения, без много да се затруднява да обижда своите събеседници, за да коментира европейските новини.

Той протегна ръка към Москва, което е в противоречие с администрацията на предшественика му Барак Обама, който пък обвинява властите в Русия в намеса в президентските избори в САЩ. Тръмп посочи възможността да има споразумение за намаляване на ядрените оръжия с Русия срещу отмяна на санкциите, които удрят по Москва.

„Да видим дали ще можем да направим добри споразумения с Русия. Мисля, че ядрените оръжия трябва чувствително да бъдат намалени, това е част от тях”, каза избраният президент, който не скри адмирациите си по адрес на руския президент Владимир Путин, посочва БГНЕС, цитиран от profit.bg

„Санкциите предизвикват много болка на Русия, но мисля, че може да се направи нещо, което ще направи печеливши много хора”. Точно преди Коледа Доналд Тръмп съживи призрака на курса към въоръжаване, предупреждавайки, че САЩ ще отговорят на всяко увеличение на ядрения арсенал на друга сила, без да посочва поименно Русия или Китай.

Сюжет за повтарящо се безпокойство, който засяга европейците, когато Русия надува мускули – милиардерът повтори критиките си срещу НАТО като „старомодна“ организация, обвинявайки държавите членки, които не плащат своя дял в общата отбрана и се опират на САЩ.

Старомодната организация НАТО

„Казах отдавна, че НАТО има проблеми. На първо място тя е старомодна, защото е проектирана преди много години” и „защото тя не се занимава с тероризма. (…) На второ място, страните (членки) не плащат това, което трябва”, прецени Тръмп.

Малко държави от Организацията на Северноатлантическия договор достигат нивото от 2% от брутния си вътрешен продукт за военни разходи, изискване, което си постави НАТО през 2014 година. По време на президентската си кампания Тръмп вече сподели подобна теза, като изглеждаше, че поставя под въпрос задължението за солидарност между страните членки на НАТО в случай на агресия, ако съответната страна не допринася в плащането на разходите.

САЩ плащат около 70% от военните разходи на НАТО. Ангела Меркел, която е канцлер на Германия и критикувала няколко пъти Доналд Тръмп публично, пое оръдеен залп от бъдещия американски президент, който въпреки всичко обяви, че има „голямо уважение” към нея.

„Мисля, че тя направи катастрофална грешка и тя бе да приеме всички тези нелегални мигранти”, каза Тръмп. Меркел бе решила през септември 2015 година да отвори границите за стотици хиляди мигранти, част от които бягат от гражданската война в Сирия.

Според милиардера, последиците от тази политика за даване на убежище „се проявиха ясно” наскоро – алюзия за атентата с камиона убиец на Коледния пазар в Берлин на 19 декември (12 убити), отговорност за който пое джихадистката групировка „Ислямска държава”.

Така той подхвана теза на десните популисти в Германия, които обвиниха през декември канцлера, че носи отговорност за атентата.

„И други страни ще напуснат” ЕС

Доналд Тръмп обвини Германия, че доминира Европейския съюз. „Вижте Европейския съюз (…) той е общо казано инструмент за Германия. Това е причината, поради която мисля, че Обединеното кралство имаше голямо основание да го напусне”, каза избраният за президент.

Брекзит ще бъде „успех”, твърди Тръмп, като съобщи, че иска да сключи търговско споразумение с Обединеното кралство „бързо и по правилата” и да се срещне „много бързо” с Тереза Мей, която е премиер на Великобритания.

Думите контрастират с казаното от Барак Обама, че Обединеното кралство би било в края на опашката за сключване на търговско споразумение със САЩ, ако някога напусне ЕС. Доналд Тръмп заяви също, че „други страни ще напуснат” ЕС.

„Мисля, наистина, че ако те (страните от ЕС) не бяха задължени да приемат всички тези бежанци, с всичките проблеми, които носят със себе си, нямаше да има брекзит”, според Тръмп, който поддържа прекрасни взаимоотношения с един от главните привърженици на излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз – Найджъл Фарадж, бивш лидер на антиимигрантската и еврофобска партия ЮКИП.

„Народите, хората, искат своя истинска идентичност и Обединеното кралство искаше своята собствена идентичност”, отсъди той.